Световен доклад: Върховенството на закона в България е сред най-слабите в ЕС

Върховенството на закона в България остава сред най-слабите в ЕС, твърди годишният доклад на неправителствената организация „Световен проект за справедливост“ (World Justice Project или WJP), предаде „Дневник“.
От анализираните 113 държави по света страната ни се е изкачила с една позиция спрямо миналата година до 53-то място. Но то е последното сред включените в тазгодишната класация 24 държави от ЕС и Северна Америка и страните от Европейското споразумение за свободна търговия, каквато е Норвегия.
В тази група критикуваната през последните години за засилващи се авторитарни и антидемократични тенденции Унгария е на 49-о място. Румъния е на позиция 32, а Гърция – на 41.
Преди две години в списъка имаше 99 държави и България бе на 44-о място, миналата година – на 54 от 105 страни.
България е само една позиция преди Македония (54), където вече две години продължава тежка институционална и политическа криза. От съседите Сърбия (74) е оценена като страна с доста по-слабо върховенство на закона, а Турция е на 99-о място, което означава, че авторите на индекса я оценяват по-ниско от Русия (92) или Узбекистан (93).
В групата държави, подбрани според това, че населението получава средни доходи в горната част на тази мярка, се вижда, че България стои по-зле от страни като Босна и Херцеговина (50), Ботсвана (45) или Сейнт Винсент и Гренадин (37).
По корупция България е под №79, а по това доколко реално правителството е ограничавано и контролирано, е на 80.
От всички критерии, засягащи дейността на правораздавателната система, най-слабият резултат на България е свързан с неоснователното бавене на разследванията и съдебните процеси в гражданското правосъдие, както и с ниската ефективност и наличието на корупция при наказателното.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.