Борисов: Не считам, че ще подам оставка

„Ако не си първа политическа сила, нямаш претенциите да управляваш. Стоя зад позицията си, че ако Цецка Цачева не спечели на балотаж, ще подам оставка. Не смятам обаче, че това ще се случи, защото съм убеден, че тя ще постигне добри резултати. Цачева е класи над опонентите си“. Това каза премиерът Бойко Борисов в интервю за Нова телевизия.

Относно подкрепата на ДОСТ за кандидатурата на Цецка Цачева, Борисов коментира, че няма по-лошо от непоискано добро. „Избързаха да дадат подкрепа, която притесни партията, създаде възможност за много приказки, които нямат общо с действителността. Непремерен ход на Лютви Местан“, заяви Борисов.

„ГЕРБ и ДПС нито в краткосрочен, нито в дългосрочен план могат да управляват заедно и сме го заявили неведнъж. Благодарил съм на ДПС за няколкото случаи, в които са ни подкрепили в парламента. Ще го повторя пак, за да няма внушения. ГЕРБ е единствената партия, която досега не е управлявала с ДПС“, подчерта министър-председателят.

„Ахмед Доган финтира българските политици. ГЕРБ е единствената партия, която не е влязла в тази игра. Ние сме непорочни. Не сме управлявали заедно. Ако има нещо за българския народ, което да бъде противно, това бе моделът „Орешарски“. Какво направи Доган – изкара го за кандидат-президент, ще преброи колко гласа има. Той познава прекрасно народопсихологията на българина. ГЕРБ няма да приеме тези гласове, сега топката е при БСП“, заяви Борисов.

Според него „Радев ще бъде новият Орешарски“, т.е. ген. Радев ще бъде също толкова зависим, колкото е бил Орешарски, уточни премиерът.

Направих всичко възможно да има един кандидат за президент в дясно, заяви още Бойко Борисов. „Министър Ненчев ми е свидетел – направих всичко възможно да има един кандидат в дясно. Щяхме да победим по-лесно. С него говорихме, че от ГЕРБ можем да дадем кандидат за президент, те да дадат вице. Той каза, че всички са съгласни, но понеже Радан и Атанасов искат да им се обадиш лично и да им го предложиш и тогава да се съгласят, обадих се на Атанасов, той каза, че „има хляб“ в това. После на Радан, а той в Австрия на екскурзия, каза искам, ама съм зает, като дойда в сряда ще се обадя, вечерта ще се видим. И аз си мисля, че действително става. В сряда сутрин гледам пресконференция Атанасов и Радан Кънев обясняват как по-лошо от ГЕРБ няма. Канцелирах срещата и приключих“, обясни премиерът. Бойко Борисов отбеляза, че не иска друг партньор освен Реформаторите и те са възможно най-добрият партньор. По думите му всички министри работят комфортно с него, в приятелска и задружна атмосфера. „Нямаме нито един спор до този момент и те са го декларирали“, посочи Борисов. За мандата на Росен Плевнелиев премиерът коментира, че той има много добри постижения. „Измъкна България от изолацията, в която бе попаднала президентската институция“, посочи Борисов. „С Плевнелиев имахме много честен и мъжки разговор – обясни ми, че по лични причини не се чувства достатъчно убеден за втори мандат и това го бяхме говорили няколко месеца по-рано. Една-единствена грешка е имал към ГЕРБ през целите тези години, когато каза, че без ГЕРБ може да изкара повече. Не беше честно към партията“, каза премиерът. ГЕРБ не е зависим, над мен няма никой, заяви още Бойко Борисов в предаването „Здравей, България“. „ГЕРБ си е партия, която си е устояла самичка и опозиция, и в управление. За мен е по-добре да загубя избори, но да остана с вдигната глава, честен и партията да си остане това, което е“, заяви той.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.