Трен на 150 години с царски вагон спря на разградската гара

Специален атракционен пътнически влак, теглен от парен локомотив, спря днес на разградската гара, за радост на стотиците посрещачи на необичайната жп композиция и хилядите снимки край нея. А на гарата толкова хора за един и същи влак не е имало от 70-те години на миналия век, когато от перона към града тръгваха едновременно три автобуса пътници….
Ретро тренът пропътува разстоянието от Варна до Русе, а идеята за това е на Българските държавни железници по повод 150–годишнината от откриването на първата железопътна линия у нас.IMG_6926
Днес на гарата на по-възрастните направи изключително приятно впечатление фактът, че влакът, макар и теглен от много стара парна машина, не закъсня нито секунда от разписанието.
Във влака бе главният директор на БДЖ, той и останалите пътници бяха посрещнати с дъхава пита и „Шуми Марица“ в изпълнение на Младежкия духов оркестър към Центъра за работа с деца.IMG_6889
Десетте минути престой на влака бяха използвани от хората за снимки пред пъшкащия и изпущащ отвред пара локомотив, деца мериха ръст с огромните цветни колела на машината. Интерес предизвика и вагонът от царската композиция на Цар Борис III „Корона експрес”.
Последната спирка на ретро влака е пред Музея на транспорта в Русе.
Припомняме, че първата жп линия Русе-Варна е пусната в действие на 7 ноември 1866 г. и практически с това се поставя началото на железопътното дело у нас.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.