РИОСВ не може категорично да докаже дали „Биовет“ трови въздуха на Разград, РЗИ пък не знае нивото на замърсяване

Проверките на експертите на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе сочели, че неприятната миризма на Разград идва от пречиствателната станция на „Биовет“, но по време на няколкодневните изследвания и с мобилни станции било засечено по-високо ниво на сероводород във въздуха само за един час, съобщи на извънредното заседание на Постоянната комисия по околната среда към Общинския съвет директорът на екоинспекцията Лилия Атанасова.
Когато обаче изпълнителният директор на „Биовет“ Теменуга Газдова обяви, че няма категорични доказателства, че ръководеното от нея предприятие е източникът на замърсяването, Лилия Атанасова остана безмълвна.
IMG_6827 (1296 x 864)„Въпреки това, работим по две направления, за да подобрим работата на пречиствателната ни станция, защото и ние живеем в Разград. В завода работят 800 души, в „Лудогорец“ – над 200, сред които са децата и скъпо платените футболисти. Не можем да си позволим те да боледуват“, категорична бе Газдова.
На ниво работен проект е изграждането на модерно физико-химично стъпало по датска технология, което ще бъде направено преди биологичното в станцията. Стойността на инвестицията е 2 300 000 евро. Фирмата се подготвя и за електрозахранване директно от НЕК, за да се спаси от токовите удари и непредвимите спирания на тока от сегашния доставчик на електроенергия. Нещо, което нарушава постоянно технологичните процеси в пречиствателната станция. Парите, предвидени за това, са 300 000 евро. Плановете са и двата проекта да бъдат реализирани до юни догодина. „Не знам дали бихме били полезни, ако миризмите останат и след това“, риторично попита накрая Теменуга Газдова.
Когато на въпрос на общинския съветник Стоян Ненчев дали засечените нива на сероводород са опасни за здравето на хората и останалите живи организми на територията на Разград, а представителят на Регионалната здравна инспекция отговори, че още не разполагат с данните от РИОСВ и поради това не могат да направят анализ, залата реагира с широка усмивка и повдигнати в знак на недоумение рамене. Ситуацията се оплете още повече, след като стана ясно, че РИОСВ не може да каже нищо за замърсяването на водата в река Бели Лом, защото това било работа на „Басейнова дирекция“ – Плевен…
IMG_6839 (1296 x 864)Тогава Стоян Ненчев предложи, а комисията прие, допълнителната и по-прецизна информация от РИОСВ за нивото и типа замърсяване, да бъде детайлно анализирана от Здравната инспекция и да бъде поискана намесата на „Басейнова дирекция“ да изследва качеството на водата в река Бели Лом. „Ако има данни за системни нарушения на закона, то задължително за това трябва да бъде сезирана и прокуратурата, защото вече ще става дума за престъпление“, категоричен бе Стоян Ненчев.
За част от присъстващите бе изненадващ фактът, че на извънредното заседание на постоянната комисия по околна среда са поканени само представители на „Биовет“ като единствени заподзрени, а ги няма и останалите потенциални замърсители на водите и въздуха в града и землищата около Разград, чиито отпадъци попадат или директно във водите и атмосферата, или в Градската пречиствателна станция. Което бе повод директорът на РИОСВ Лилия Атанасова да насочи вниманието на ръководството на общината и на общинските съветници именно към нея. Градската пречиствателна станция е не само с морално, но и технически остаряло оборудване и технология от 1979 година и ако не се вземат мерки за рехабилитация, може да стане наистина страшно, пророкува Атанасова.
Заседанието на Постоянната комисия по околна среда бе свикано по предложение на общинските съветници Божинел Христов и Калоян Монев, след множество сигнали на граждани до екоинспекцията и общината за непоносимата воня, особено в последните дни, усещана, разбира се, и от самите тях и семействата им.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.