Мила Михова – най-добрата изпълнителка на произведение на Димитър Ненов

Мила Михова е най-добрата изпълнителка на произведение на Димитър Ненов, реши журито на Шестия международен конкурс за млади пианисти в Разград.

Бяха присъдени две втори награди – на Ангел Николов и Петър Карагенов, а третата награда беше за Сава Вутов. Журито беше единно в оценката си, че нивото на всички участници е високо и по тази причина, за първи път, не беше дадена първа награда.DSC_0690
Още един нов момент имаше в конкурса – наградите на победителите връчи кметът на общината д-р Валентин Василев. Концертът на лауреатите беше посветен на Деня на българската община – 12 октомври. Градоначалникът поздрави младите таланти и им пожела много вдъхновение и още по-големи успехи на българските и световните сцени.
Шестият международен конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов” – Разград, 2016, бе организиран от Министерство на културата, Община Разград, Разградската филхармония и къща музей „Димитър Ненов”. Шест млади клавирни таланти се състезаваха в тазгодишното издание. Стартът на конкурса беше даден на 10 октомври в къщата музей – родното място на големия клавирен виртуоз. Прослушванията продължиха в залата на Разградската филхармония, където кандидатите според регламента се явиха на три тура. Жури, с председател проф. Пламен Джуров и в състав проф. Василий Лобанов /Русия/, проф. Ромео Смилков, проф. Йовчо Крушев и Станислав Ушев оценяваха техните изпълнения.
Снощи се състоя гала концертът на лауреатите. Преди да обяви класирането, председателят на журито проф. Пламен Джуров изказа удовлетворението си от провеждането на конкурса, защото той има авторитетно място и значение за музикалния живот. Той благодари и на разградските оркестранти, като сподели, че при всички изпълнения се е чувствал синхронът между оркестър и пианист, което е желание за взаимен успех.
Нели НИКОЛОВА

Снимки: Петър ПЕТРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.