Българите зад граница готвят протести заради ограниченията за вота

Българите в чужбина готвят изборна „изненада“ с предстоящи протести заради ограниченията, наложени от Изборния кодекс. Срокът за подаването на заявки за явяване пред урните зад граница изтече в полунощ. От сайта на ЦИК е видно, че приетите през лятото рестрикции за до 35 секции в друга държава ще предизвикат хаос и опашки не само във Великобритания, но и на други места. До 17 часа вчера в Обединеното кралство бяха пристигнали над 6300 писма с искания за откриване на секции. Над 60 желаещи има в поне 46 града, а ЦИК ще трябва да прецени кои населени места ще бъдат ощетени, за да спази разпоредбите в кодекса, пише „Сега“.

Със сериозни трудности ще се сблъскат и българите в Германия. МВнР съобщи, че германската държава е разрешила на България да открие секции само в осем града – посолството в Берлин, генералното консулство в Мюнхен и консулството във Франкфурт на Майн, както и в канцелариите на почетните ни консули в Хамбург, Магдебург, Мюнстер, Дармщадт и Щутгарт
Общо над 30 000 заявки за гласуване в чужбина се получиха в ЦИК до 17 часа вчера. След Великобритания най-много са те в Турция – около 6000. В южната ни съседка също има вероятност на ЦИК да се наложи да отказва да отваря секции. Над 60 искания са дошли от 34 населени места. В Турция се намира и градът, от който е регистриран рекорд по подадени заявления за гласуване – Чорлу, с близо 2000. На границата да преминат бариерата от 35 разрешени избирателни секции са и българите в САЩ.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.