Официално стартира предизборната кампания за президентския вот

Започва предизборната кампания на кандидатите за президент и вицепрезидент, както и информационно-разяснителната кампания за референдума на 6 ноември.
За първи път гласуването ще бъде задължително. За неучастие във вота без уважителна причина и подаване на декларация, в Изборния кодекс са предвидени санкции за заличаване от избирателните списъци. За да се случи това, гласоподавателите трябва да не гласуват два поредни пъти на един и същ вид избори, тоест на предстоящите президентски избори и на тези през 2021 г. Ако гражданите имат уважителна причина да не гласуват, те трябва да я декларират в съответната местна администрация, а ГРАО ще извършва проверка кой е гласувал и кой не. Новост в бюлетината на тези избори ще бъде квадратчето „Не подкрепям никого“, което ще се брои за действителен глас, но няма да се разпределя пропорционално към никоя от кандидат-президентските двойки.

В кандидатпрезидентската надпревара за първи път ще се включат рекордните 21 кандидат-президентски двойки.
Официалните откривания предстоят в следващите дни.
Официалното откриване на предизборната кампания на ГЕРБ ще бъде на 9 октомври в зала „Арена Армеец“. Управляващите стартират в състецанието с „Работим в интерес на гражданите“.
Предизборният слоган на социалистите е „Защото обичаме България“. БСП ще открие предизборната си кампания в Античния театър в Пловдив на 7 октомври.
Кандидатпрезидентската двойка на Патриотичния фронт и „Атака“ – Красимир Каракачанов и Явор Нотев, ще открият официално кампанията си тази събота, в 12. 00 часа, в зала „Универсиада“, със слоган „България на всичко!“
И реформаторите стартират официално в събота. Откриването на кампанията на Блока е от 11:00 часа в зала „България“.
Сънародниците ни в чужбина, които искат да участват в изборите и референдума, до 11 октомври трябва да подадат заявленията си за гласуване.
Българските граждани, които желаят да упражнят своето право на глас в чужбина, могат да подадат заявление за разкриване на секция в мястото, където те се намират или пък, за да бъдат включени в списъците за гласуване извън страната, като подадат това заявление или чрез страницата на ЦИК, където има рубрика „Гласуване в чужбина“, там има електронния формат на заявлението, което могат да попълнят, или пък да го попълнят чрез дипломатическото и консулското представителство, за да може да бъдат включени и в списъка за гласуване извън страната. Тези заявления служат, както за разкриване на секции, ако са повече от 60 за определено място, така и за включване на избирателите в списъка за гласуване, обясни пред БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.