Областен съвет ще помага за намаляване на риска от бедствия

В Разград днес се проведе първото заседание на Областния съвет за намаляване риска от бедствия, председателствано от областния управител Манол Кившанов.
Съгласно Закона за защита при бедствия, в състава на съвета влизат кметовете на общини, по един представител на общинския съвет от всяка община на територията на областта, директорите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, ОДМВР, териториалната дирекция „Национална сигурност”, ОПУ, РЗИ, ЦСМП, ръководителите на териториалните звена на централната администрация на изпълнителната власт, юридически лица с нестопанска цел, и други, имащи отношение към намаляването на риска от бедствия.
Очаква се промените в Закона за защита при бедствия да доведат до повишаване на капацитета по отношение на готовността и реагирането на местната власт при бедствия, чрез задължително създаване на доброволни формирования в общини с население до 20 000 души, в съответствие с Програмата на правителството за стабилно развитие на Република България за периода 2014-2018 г.
Предвижда се и разработването на програми и проекти за намаляване на риска от бедствия. Ще бъдат създадени системи за ранно предупреждение и ще се повишат способностите за реагиране при бедствия, като се обособят специални звена. Ще се провеждат специализирани обучения, които ще залегнат в програмите за предучилищно и училищно образование. Ще се повиши и информираността на населението за защита и поведение, и начините за бърза и неотложна медицинска помощ при различните видове бедствия.
Създаването на настоящия Областен съвет за намаляване на риска от бедствия, цели подобряването и разпределението на отговорностите по изпълнението на дейностите, свързани с превенцията, готовността, реагирането и възстановяването при бедствия, с по-активно участие на всички заинтересовани страни на национално, регионално и местно ниво.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.