Лидерите от ЕС обсъждат бъдещето на Съюза

Лидерите на ЕС ще обсъждат бъдещото на Съюза на Среща на високо равнище в Братислава, Словакия, днес.
По време на неформалното заседание на Европейския съвет държавните и правителствени ръководители на 27-те държави членки (без участието на Великобритания) ще представят визията си за бъдещето на Съюза. Акцент ще бъде поставен върху предизвикателствата, свързани с миграцията, охраната на външните граници на ЕС, вътрешната и външна сигурност. На срещата ще бъде поставен и въпроса за оказване на подкрепа на страната ни за охрана на границата с Турция.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова лидерите от ЕС да направят „брутално честен“ преглед на проблемите на блока, когато се срещнат утре в Братислава да обсъдят бъдещето му след вота на британците за Брекзит.
Не трябва да започваме дискусиите си с измамното убеждение, че нищо не се е случило, че всичко е наред. Трябва да убедим нашите граждани, че сме извлекли поуки от Брекзит и сме в състояние да върнем усещането за стабилност и сигурност, подчерта Туск.
Словашкият министър-председател Роберт Физо заяви, че по време на срещата на ЕС трябва да му се „постави диагноза“. „Бих искал да покажем, че Съюзът е жизнеспособен и в състояние да защити населението си“, заяви той. Словашкият външен министър Мирослав Лайчак изрази надежда, че по време на срещата ще бъде изпратен силен сигнал, че ЕС е единен, способен на действие и че знае, какво се очаква от него от гражданите.
На срещата ще присъстват официални делегации от повече от 60 държави, както и над 1 300 журналисти. България ще бъде представена от ремиера Бойко Борисов.
В Братислава са мобилизирани хиляди полицаи, войници и пожарникари. Трафикът в града ще бъде значително ограничен, като пътят водещ от летището към центъра ще бъде напълно затворен.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.