„Политико“: Днес правителството ще реши за Кристалина Георгиева и ООН

Българското правителство ще реши във вторник дали да включи еврокомисаря Кристалина Георгиева в състезанието за наследник на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.
Това твърди брюкселското издание „Политико“, което се позовава на „източници, близки до обсъжданията“. Под заглавието „България обмисля Кристалина Георгиева за пост в ООН“ авторите пишат, че кабинетът в София мисли да се откаже от кандидатурата на Ирина Бокова, генералният директор на ЮНЕСКО.
„Петима души, запознати с процеса, казват, че Георгиева има подкрепата на няколко страни от ЕС, включително Унгария, Полша и Латвия. Германският канцлер Ангела Меркел е събирала подкрепа за кандидатурата на Георгиева на срещата на върха на Г-20 в началото на месеца, допълват източниците. Други известни фигури, даващи подкрепата си за Георгиева, са бившите еврокомисари и министри Ема Бонино от Италия и Нели Крус от Холандия“, пише „Политико“.
Досега името на Полша не беше появявало сред страните, които одобряват подобна номинация. В понеделник вечерта зад българката застана и Андрула Василиу – бивш еврокомисар по въпросите на образованието, културата и младежта.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.