Европейските дни на наследството в Разград стартираха с „Vino Cantabile”

Първа разградската публика преживя иновативния проект на потомствения цигулар Хари Ешкенази – “Vino Cantabile”! Той отдавна мечтае за концерти на открито, със симфонична и филмова музика, като по този начин да се представя едно елитарно изкуство пред широка публика в пълноценно взаимодействие с културното наследство, съхранявано в културните институти. Класическа музика и изискани дегустации на вина сред уникална атмосфера на исторически и културни забележителности – това е концепцията на събитието, което снощи сложи началото на Европейските дни на наследството в Разград. Пред многобройната публика нашият специален гост и приятел и прекрасните музиканти от Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов” под диригентството на маестро Красен Иванов изпълняваха великолепната музика на Моцарт и Корели, Димитър Ненов и Дворжак, Пиацола и Гершуин…IMG_5580 (2592 x 1728) Много настроение имаше в „Сициаланска тарантела” в аранжимент на Хари Ешкенази, а за финал звуча Танго-то на К. Гардел из филма „Усещане за жена”. И всичко това съчетано с очарованието на градинската сцена в къща музей „Димитър Ненов”, в качеството ѝ на домакин на събитието, и с любезното съдействие на Винарска изба – Нисово, които представиха бутикови вина.
Ще припомним, че движението „Европейски дни на наследството” възниква във Франция през 80-те години на ХХ-ти век и се утвърждава впоследствие като Дни на отворените врати. Постепенно към тази инициатива се присъединяват все повече европейски страни, всяка от които допринася за обогатяване на съдържанието и формите на Дните. Така от 1991 г. те се превръщат в съвместна дейност на Съвета на Европа и Европейския съюз и се провеждат в почти всички европейски държави под мотото „Европа – общо наследство”. България се включва активно в инициативата от 1999 г.
Тази година Министерство на културата обяви дните от 15 до 18 септември за официално отбелязване на Европейските дни на наследството и препоръчва всяко културно събитие през м. септември да бъде посветено на тях.
Затова и домакините изразиха радостта си от факта, че авторът на проекта Хари Ешкенази избра точно това място за премиерата на „Vino Cantabile”. Че най-напред разградските ценители на музиката имаха едно красиво преживяване в съчетание с уникална атмосфера.
В края на събитието пред публиката беше съобщено, че на 15 и 16 септември в разградските културни институти – ХГ „Проф. Илия Петров” и Регионалния исторически музей, ще бъдат организирани поредица от събития, посветени на Европейските дни на наследството.

Нели НИКОЛОВА

Като медиен партньор на събитието, в скоро време очаквайте в e-Razgrad.bg интервю с Хари Ешкенази.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.