УЕФА осигури половината места в Шампионската лига за отбори от „голямата четворка“

УЕФА одобри промени за правилника в Шампионската лига. От сезон 2018-2019 половината места в групите на най-силния европейски клубен турнир вече ще се заемат от отборите от четирите водещи първенства.

Всеки от първите четири шампионата в Европа ще има по четири гарантирани участника в надпреварата.

В момента първите три – Испания, Германия и Англия, имат по три, както и четвърти отбор, който трябва да минава през квалификациите. Отделно, четвъртото по сила първенство – Серия А – има два сигурни участника в груповата фаза плюс един в предварителните кръгове.

Промените съвпадат с времето, в което големите европейски клубове обсъждат възможността да се отделят в свой комерсиален турнир, наричан Суперлига. С хода си УЕФА вероятно опитва да ги задържи в своите състезания.

Тази година например отбори като „Манчестър юнайтед“, „Ливърпул“, „Интер“ и „Милан“ няма да играят в Шампионската лига.

Форматът в турнира остава непроменен, като в групите ще играят 32 отбора, разпределени в осем групи по четири. УЕФА обещава значителен ръст в приходите.

Нововъведението е, че победителят в Лига Европа от предния сезон ще влиза директно в групите на Шампионската лига. В момента триумфиралият във втория по сила турнир трябва да минава през квалификациите.

УЕФА промени правилата, за да може да увеличи приходите от турнира, тъй като в това отношение продължава да се отдалечава от английската Висшата лига.

Обичайно победителят в Шампионската лига получава около 60 милиона евро. За сравнение – през следващия сезон шампионът на Англия ще спечели близо 190 милиона евро, а завършилият на последното 20-о място – над 120 милиона.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.