До Острова и обратно

Знаете ли, че в България има острови? Това е въпрос, който зададохме на доста приятели и с изненада установихме, че повечето от тях нямаха и идея, че не само имаме няколко острова, а някои от тях могат да бъдат посетени. Разходка с корабче до остров само на половин час от Бургас? Ентусиазирани да откриваме и да ви разказваме за места, които все още не са претрупани от туристи, вече знаехме коя ще е следващата ни дестинация! Разбира се, далеч не можем да се мерим с южната ни съседка Гърция, но въпреки това успяхме да посетим цели два острова за краткото ни едноседмично приключение из Бургаския регион.

Остров “Света Анастасия“
се намира едва на 7 километра от центъра на Бургас и за наша радост е отворен за любопитни пътешественици. Историята му датира още от IV-VI век с данни за монашеско братство, а през XIV-XV век е построен манастирски комплекс, чиито сгради са запазили местата си и до днес. През 2014 година комплексът е реновиран и превърнат в туристическа атракция, с цел да разкаже историята на острова на посетителите на Бургас.
Корабче със същото име може да ви заведе до острова всеки ден. Пътят е около половин час и е изключително приятен (ако не ви става лошо от пътуване по море, разбира се). Тъй като морската гара в Бургас е в ремонт, нашето пътешествие започна от яхтеното пристанище, където бялото корабче вече чакаше първите си пътници за деня. Без да се замисляме, избрахме откритата горна палуба, където свежият въздух и морският ветрец правят безкрайната синева още по-прекрасна.

Коя е Света Анастасия?
Патрон на острова е Света Анастасия – с римски произход, живяла по времето на император Диоклециан. Тя е приета като лечителка, закрилница на невинните, онеправднаните, болните и бедните. Използвала доброто си финансово състояние, за да облекчава страданията на затворените християни, които тогава били подложени на гонения, като пътувала от град на град, за да ги лекува, подпомага с храна и дори подкупвайки тъмничарите, спомагала за тяхното освобождаване. С времето изучила тънкостите на лекарския занаят и започнали да я наричат „избавителка от страданията”.
След като не се отказала от християнската вяра, Света Анастасия била затворена и в продължение на 60 дни била оставена без храна. Въпреки това останала жива, но след още няколко опита да бъде убита, изгубила живота си на 22 декември, днес на тази дата се почита от Православната църква.anastasia

Островът
Бяхме изумени колко автентично е запазен островът, но в същото време сградите са прекрасно реновирани със съвременен семпъл интериор. Изградено е и място за събития, където редовно се организират концерти или семинари – от любими български имена до благотворителни каузи. Освен запазената църква, може да се намери и ресторант с българска кухня за обяд, кафе, музей и стаи за настаняване. Те остават верни на функцията и мястото си от преди, носейки усещане за автентичност с модерен привкус.
Особено впечатление прави „Лекарната“, намираща се точно до брега, откъдето могат да се закупят най-различни билки от региона, както и от самия остров, или пък да изпиете по един студен или топъл билков чай докато се наслаждавате на гледката към морето от терасата. А най-хубавото е, че билките се отглеждат на покрива на самата „Лекарна”! Името несъмнено идва от лечебните сили, които се вярва, че е имала Света Анастасия.

hristoОт пиратски истории до политически затворници
Една от легендите разказва за пирати, нападнали острова. След като опустошили близкия остров Свети Иван (намира се край Созопол и на него също е имало манастир), пиратите се отправили към Света Анастасия, за да заграбят отдавна заровено златно съкровище. Монасите се затворили в църквата и отправили горещи молби към Света Анастасия, която изпратила жестока буря и ги избавила от нападението. Разбитият пиратски кораб може да се види и днес до скалите в морето. Е, може да се види с малко повече въображение или когато ви е напекло повече слънцето. Хубава история за малките посетители обаче! Всъщност благодарение на морската вода и вълните, които се разбиват в острова, има различни скални образувания, всяко от които си има собствено име – „Дракон”, „Вкаменен кораб”, „Гъба”.
Далеч по-истинска и смразяваща е историята на занемарения манастир на острова, който през 1923 г. се превръща в затвор. Тук са изпратени около 130 политически затворници – главно комунисти, но и анархисти и земеделци. Не случайно от 1945 г. – до 1990 г. островът носи името “Болшевик”. Кървавата атака в църквата “Света Неделя” в София през 1925 г. довежда още една група затворници на острова. В малките килии са били затворени по 20 – 30 души. В музея на острова има специално отделена стая, възпроизвеждаща обстановката чрез аудио-визуална композиция. След организирано бягство, една част успяват да стигнат до най-близкия бряг, а оттам и до Истанбул, където по това време било особено удобно за укритие.

Стая с гледка към морето
Освен посещение през деня, островът предлага и стаи, в които може да се остане. Далеч от препълнените с туристи курорти и традиционни начини на настаняване край морето, тук можете да усетите спокойствие, с всичко необходимо за удобството ви и с прекрасен изглед към морето. Въпреки че стаите са наречени „килии” и идеята е да наподобяват едновремешния начин на живот на острова. Те са доста модерни, издържани в дървени тонове и с достатъчно светлина. Сутрин можете да се заредите с енергия само от гледката през прозореца, а вечер да вечеряте в битов стил в ресторанта.

Интерактивен музей
Островът има и собствен музей, който по нищо не отстъпва на тези от европейските държави. Впечатлява, както с подробната информация, така и с интерактивните зали, дело на Венелин Шурелов. Екипът се е погрижил да задържи вниманието на малките посетители, превръщайки ги в пирати и търсачи на съкровища, както и на възрастните, пресъздавайки живота в усамотена килия или времето, в което шумът на вериги и разбиващи се вълни е всичко, което заточениците са чували. До входа на музея има и малко магазинче за сувенири, които са изработени от хора с увреждания. Те биха могли да се намерят и в други туристически атракции из Бургас.

Сианна МАРИНОВА, Теодора ВУКОДИНОВА
Снимки: nastasia-island.com и личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.