Пожарът край свиленградското село Лисово е локализиран

Огънят се разрасна в труднодостъпна, силно пресечена местност и при наличие на силен вятър. До 10 вечерта бяха засегнати 2000 дка земи, половината от които гора. В гасенето бяха ангажирани 120 горски, както и доброволци и пожарникари. Изяснява се причината за пожара, но се знае, че той е тръгнал от земеделски земи. Засегнати са 2000 декара, половината от които гора. Тази нощ огънят е ограничен, съобщи пред БНТ д-р инж. Ценко Цанов – директор на дирекция „Гори и лесовъдни дейности“ в Агенцията по горите.
И днес има предупреждение за опасност от силни пожари в районите, обозначени в червено на картата – в крайдунавските североизточни райони, както и на места в Странджа по границата ни с Турция. Още по-критична ще е ситуацията утре, когато огромни масиви от картата на страната ни са оцветени в кафяво и червено.
Остава в сила забрана за палене на огън на открито. Колко гори загуби България през последните дни , как това ще се отрази на екологията, икономиката и биоразнообразието и колко ще ни коства възстановяването на изгорелите дървета.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.