Астрономическата обсерватория на Шуменското плато вече приема посетители и нощем

Любителите на астрономията вече могат да се възползват от услугите на обсерваторията към Шуменския университет, която се намира на Шуменско плато, съобщи Shum.bg.
Организационните и финансови правила, свързани с дейността на обсерваторията, са утвърдени на последното заседание на Академическия съвет на висшето училище.
Нощни наблюдения ще има всеки втори и четвърти петък от месеца, при условие, че има ясно време. Възможни са и извънпланови посещения, но записването трябва да стане 10 дни преди желаната дата.
Осен това, условие е посетителите да са поне 12. Те ще бъдат придружавани от екип от двама астрономи от Шуменския университет. Сеансите включват разглеждане на експозицията на обсерваторията, наблюдение на Луна, планети и галактики с окулярен телескоп, он-лайн наблюдения на видеомонитори от роботизираните телескопи.
Началото на сеансите през периода май-юли е 21,30 часа, през периодите август-октомври и февруари-април – 20,30 часа, а през периода ноември-януари – 19 часа.
Таксата за нощно наблюдение е 6 лева за ученици, студенти и пенсионери, 10 лева за възрастни и 2 лева за деца на възраст до 7 г.
Записването ще става на телефон 0893365667.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.