Затварят прохода „Рожен“ заради фолклорния събор

Подготовката за най-мащабното фолклорно събитие в България – събора „Рожен – 2016″, е към края си. Ден преди откриването на събора, на Роженските поляни ще бъде поставен огромен трибагреник с размери 26 на 300 метра, който ще се простира на площ от близо 8 декара. За ушиването на знамето са използвани около 40 км конци в бял, зелен и червен цвят.
Сцените, ресторантите, палатките, водоноските и санитарните системи вече са разположени.
Съборът се провежда на Роженските поляни в Община Смолян на 15, 16 и 17 юли 2016 година.rojen1
В трите дни на събора прохода Рожен ще бъде затворен за движение. Организаторите препоръчват да се използва обществен транспорт. Трафик ще се отбие през Кричим и Михалково – Девин – Смолян и през Кърджали – Ардино – Смолян. Предвидени са три обществени паркинга в Смолян, Чепеларе и Пампорово.
Роженският събор има над стогодишна традиция. Първият събор е организиран през 1898 г. Идеята е дадена от отец Ангел Инджов – свещеник в с. Соколовци.
Роженският събор дава възможност за изява на множество знайни и незнайни родопски изпълнители. Именно от Рожен излита и песента „Излел е Дельо хайдутин“ в изпълнение на Валя Балканска, за да кацне на борда на космическата станция „Вояджър“, наред с музиката на Бах, Бетовен и Моцарт.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.