Американците изхвърлят половината си храна, светът – една трета

Половината от хранителните продукти, произвеждани в САЩ, се изхвърлят. Това сочи ново проучване, обхващащо официални данни, интервюта с десетки фермери, опаковчици, шофьори на камиони, изследователи, активисти и представители на правителството, пише британският вестник The Guardian.
Търсенето на „перфектните“ плодове и зеленчуци вреди сериозно на климата и оставя десетки милиони хора гладни. Американците изхвърлят почти толкова храна, колкото консумират. Причината е свързана с „култа към съвършенството“, който не само задълбочава проблема с глада и бедността, но и води до тежки последици за околната среда.
Огромни количества от пресни продукти, отглеждани в САЩ, се оставят просто да изгният по полетата или се използват за храна на добитъка поради нереалистични и непоклатими козметични стандарти за вида им. От нивите и овощните градини на Калифорния до населени центрове на източното крайбрежие, фермери и други служители по веригата за разпределяне на храна твърдят, че високо хранителна и питателна храна се жертва в името на недостижимо съвършенство, което търговците търсят.
Хранителните отпадъци често се описват като проблем „от фермата до вилицата“. Продукцията се губи по полетата, в складове, при пакетиране, дистрибуция, в супермаркети, ресторанти и заради хладилници.
В световен мащаб се губи около една трета от произведената храна, или 1,6 млрд. тона на обща стойност около 1 трлн. долари. Предприемане на действия за справяне с проблема не е невъзможно, показват страни като Дания.
Според Агенцията за защита на околната среда в САЩ изхвърлената храна е най-големият самостоятелен елемент в депата. Хранителни сметища са нарастващ източник на метан, далеч по-мощен парников газ от въглеродния двуокис. Но експерти признават, че това е само малка част от айсберга, който представлява мащаба на проблема.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.