Седмокласнички от ОУ „Васил Левски“ заминават на Космически лагер

Наталия Нешева, Дебора Белчева и Ина Тодорова – и трите завършили тази година седми клас в ОУ „В.Левски“ в Разград, ще представят себе си и училището в международната програма „Space Camp“, съобщиха самите те пред журналисти.
Момичетата заминават на 17 юли за седмица в Космическия лагер в турския град Измир като отбор на училището, което, заради отличното представяне миналата година на две деца там, е получило специална покана да бъде партньор, каза директорката Диана Първанова. Миналата година шанс за уникалното преживяване са имали пак Наталия Нешева, нейният съученик Богдан Колев и преподавателката им по български език и литература Елка Драмалиева.
Учебно-тренировъчният лагер в Измир е създаден по модел на НАСА. В света има само още две подобни бази – в Канада и САЩ.
В програмата се влиза с есе на тема Космос. Богдан миналата година се представил най-добре от участниците от България и бил на лагера с пълна стипендия. Сега момичетата ще пътуват с една пълна, остатъкът от нужната сума е от родителите на децата.
На талантливите госпожици предстоят неповторими преживявания: да разгледат Вселената с огромен телескоп, да усетят що е то безтегловност, да влязат в тренажор на совалка, да усетят как се подготвят астронавтите за полет и … да се срещнат с действащ астронавт.
Международната космическа програма, част от която е и „Space Camp“ в Измир, е изключително авторитетна в международен мащаб. Обучението трябва да провокира в талантливите деца интерес към астрономията, природните науки и технологиите. Там теорията и практиката вървят заедно, децата получават възможност за работа в екип, да култивират лидерски качества у себе си. На финала участниците получават сертификати, много високо ценени в голям брой училища и университети по света. Все неща, заради които училищното ръководство ще положи всички усилия да продължи партньорството с международната програма, за да може повече деца от Разград да имат шанс да станат част от нея.
Любопитното е че, след лагера талантите се разделят: Наталия ще продължи образованието си в в ПМГ „Акад. Н.Обрешков“ , Ина и Дебора – в ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ – Разград, а Богдан – в Испанската гимназия в София.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.