Почистват джамията „Макбул Ибрахим паша“ от храсти и дървета

Автовишка на фирма „ТТ конструкт” обикаля от тази сутрин голямата джамия в центъра на Разград, а работник старателно почиства поникналите между камъните по зидовете треви, храсти и истински дървета по купола на мюсюлманския храм.
Акцията е в отговор на писмо на областния управител на Разград от средата на март тази година за сериозната опасност от увреждане и разрушаване на джамията „Ибрахим паша” до Министерство на културата. От там разрешиха да бъде почистен от саморасли храсти и дървета куполът на храма, както и да бъдат подменени и възстановени счупени и липсващи прозорци на сградата, за да бъде предпазен интериорът от външни атмосферни влияния и най-вече вода.dzhamiq_3-1224-x-918-e1466500770881-800x400
Припомняме, че на 15 март 2016 г. областният управител Манол Кившанов заяви пред културното министерство готовността си да предприеме неотложни действия по опазване на джамия „Ибрахим паша“ в Разград и поиска разрешение за тяхното извършване.
Джамията „Макбул Ибрахим паша” е обявена за паметник на културата и е включена в каталога на ЮНЕСКО. Изградена е през 1616 г. и е третата по големина на Балканите.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.