Административният съд отмени таксата „разрешение за разкопаване”

Административният съд в Разград отмени текста в Наредба №14 на Общинския съвет в Разград, с който е определена цена от 15 лева за услугата „издаване на разрешение за разкопаване”. Решението е публикувано на сайта на съдебната институция. То подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му.
Припомняме, че делото бе образувано след общонадзорна проверка и протест на прокуратурата срещу наредбата на Общинския съвет, заради неправомерно събиране на такса за разрешение за разкопаване.
Административният съд приема, че оспорената разпоредба в Наредба №14 е в противоречие с материалния закон. Според магистратите е налице и неяснота във формулирането на правната норма, която позволява нейното своеволно и разширено тълкуване от администрацията. Това според мотивите на съда е недопустимо и прави невъзможна проверката за материалната законосъобразност на оспорената разпоредба.
Законът за устройство на територията не предвижда издаването на разрешение за прокопаване, а само за строеж, се казва още в решението на съда. В този смисъл според магистратите въпросният текст е приет без правно основание и общината няма право да предоставя такава услуга. Тъй като не намира опора нито в Закона за нормативните актове, нито в Закона за устройство на територията, нито в Закона за местните данъци и такси, налогът трябва да бъде отменен, допълват съдиите.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.