7 юли – Световен ден на шоколада

Шоколадът има дълга история и много качества, които подобряват състоянието на тялото и душата. А 7 юли се отбелязва като деня, в който той навлиза в Европа.
Шоколадът: кръст и изкушение за всички нас. Някои поддържат тезата, че от него се напълнява и прави акне, други пък казват, че подобрява здравето, трети просто виждат в него храна. Но всички ние имаме своите лични взаимоотношения с това малко чудо, а днешната дата се празнува по целия свят.
Кажете думата „шоколад” – съществува риск да не ви разберат докрай. Има блокчета шоколад, горещ шоколад, млечен шоколад, бял шоколад /това обаче не е точно шоколад, тъй като не съдържа какаова паста/, шоколадови торти, шоколадови бонбони… Цял свят се вдъхновява от него, като го развива в какви ли не варианти. Първоначално обаче, шоколадът е бил познат като гореща напитка при маите, които са започнали да култивират растението около 1000 г. пр. Хр.
Всъщност приема се, че това растение е съществувало в района на Амазонка и териториите Юкатан и Гватемала в продължение на хиляди години, и изглежда дълго време е било питие, запазено за свещеници, царе и благородници. Ацтеките също са го използвали като свещена напитка по време на религиозни церемонии и жертвоприношения, а и започнали да го ароматизират с ванилия, лют червен пипер и подправки, като го нарекли xocoatl.
Около 1500 г., след кървавата инвазия на испанците, напитката става известна на европейците. Това става по времето на Ернан Кортес, известен в Европа, но първоначално не е имала голям успех заради горчивия си вкус и вероятно заради грубия си вид.
Впоследствие, обаче, и Европа, както и Америка, капитулира пред изкушението на шоколада. Модифицирайки оригиналните рецепти и прибавяйки нови съставки според вкуса на европейците, като мляко, ядки /и особено захар/, той става прерогатив в най-добрите и благороднически домове в Европа, а после постепенно навлиза и в живота и на другите слоеве на обществото.
Днес можем само да благодарим на първите откриватели на какаото, както и на онези, които са допринесли за известността му по целия свят. В продължение на векове се утвърждават идеите, че то има многобройни медицински свойства и често се предписва при настинки, кашлица и други здравословни проблеми. С появата на официалната медицина тази идея постепенно се губи до голяма степен и то остава известно като храна и деликатес, но днес сме свидетели на потвърждението на неговите свойства.
Изглежда, например, че какаото съдържа много витамини от група В, К и J, както и много минерали като магнезий, калий, калций, фосфор. Благодарение на флавоноидите, които съдържа в големи количества, има антиоксидантно действие и поради това забавя процеса на стареене на клетките и регулира нивото на лошия холестерол.
Митът, че шоколадът те прави щастлив, също не е неоснователен: какаото съдържа вещества, които контролират настроението и помагат в борбата с депресия, някои от които също са използвани от фармацевтичните компании за производство на антидепресанти. Също така, благодарение на високото съдържание на магнезий, тази храна ще бъдат много подходящи за защитата и здравето на сърцето, тъй като подобрява кръвообращението и кръвното налягане.
Източник: ultimavoce.it

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.