52% от червените искат коалиция с АБВ, Нинова не иска Първанов и Калфин за общи кандидати

52% от социалистите искат БСП да се яви на президентските избори в коалиция с АБВ. Това стана ясно след обявяването на резултатите от вътрешнопартийния референдум. Смятам, че г-н Първанов и г-н Калфин не могат да бъдат общите кандидати на левицата, категорична бе обаче лидерката Корнелия Нинова.
Най-висок процент получават партиите от настоящата лява коалиция – 84%. На трето място в желаните от червените партньори е „Движение 21“ на Татяна Дончева. 37% искат диалог и с други партии вляво.
72% от червените са „за“ явяването в коалиция. „Допитването показва, че партията е за обединение на левицата. 72% е висок процент и макар да не е 100, мнозинството решава“, обобщи резултатите Нинова.
След предпочитаните от социалистите за общо явяване на президентския вот са още ВМРО с 36%, „Атака“ с 32%. На края на класацията са НФСБ с 23% и ДПС с 13%.
Разговорите започват още в събота с партньорите от „БСП лява България“, след като Нинова се завърне от лидерската среща на ПЕС в Париж. От понеделник пък в парламента ще са срещите с останалите партии, без ДПС. Засега разговори с ДПС не са предвидени, твърде малка е подкрепата, каза лидерът.
Нинова очерта и профил на бъдещия кандидат за президент: Във външната политика да олицетворява националния интерес и на Изток, и на Запад, да е патриот, да не взема страна и да поставя под риск сигурността ни. Във вътрешен план да е социално чувствителен, с равна грижа за всички граждани, и да не защитава монополите.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.