Евгения Явашева направи дарение на музея

Тази година в рамките на Нощта в музея, в къщата на Анание Явашов се случи нещо различно – правнучката на Академика, Евгения Явашева организира соаре … всъщност в къщата, в която тя самата е живяла. Малко преди началото на събитието Евгения приятно изненада институцията, тъй като беше донесла материали, свързани с фамилията – снимки, документи, публикации за живота на Антон Явашев и д-р Стойчо Явашев.
„Градските легенди са нещо много силно – казва правнучката на Академика. – Така и фамилия Явашеви и къщата, в която живееше семейството ни до преди отчуждаването й. Тя беше известна като „розовата къща” и с много мило чувство си спомням детството, което съм имала тук.”evg1 (1)
Разхождаме се с нея из къщата и тя ми показва мястото, където е имало една огромна веранда, на която през лятото са играели с децата от околните къщи и попадали в един друг свят. Стаята на втория етаж, която днес представя възстановка на градски бит, всъщност е била нейната стая. Има много конкретни спомени в тази къща. Спомня си как долу, във всекидневната стояли гостите до 2 – 3 часа през нощта. Как леля й /Стойна Явашева/ се приготвяла всеки път като за световно… Защото за нея било огромна гордост, че е влязла в този род… Разказва, че д-р Стойчо Явашев бил невероятен човек. „Ето тук обичаше да сяда той, а аз обичах да сядам в краката му и стояхме така с часове… Беше висок, снажен човек… Всичко помня като че беше вчера…”
На въпроса ми как й се струва къщата сега, отговаря: „Интересна и различна. Тези стълби преди ми се струваха огромни, а сега можеш да ги вземеш на три – четири крачки…” Всъщност усещам, че тя се връща у дома.
Тя самата така и оповести събитието в къщата „Анание Явашов” в рамките на „Нощта в музея” в личния си фейсбук профил:
„Това е един от прозорците на къщата музей на Анани Явашев в Разград. Утре на 23. 06. от 20.30 ч. организирам соаре в нея, част от „Белите нощи на Разград“. Заповядайте да се потопим заедно в началото на 20 век и да усетим атмосферата на академика.А за мен това ще е едно невероятно вълшебство, защото сега къщата е музей, но преди беше мой дом. Та както се е казвало“Заповядайте на гости!”
Евгения Явашева живее в Русе. Завършила е НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” през 2004 г. и в момента работи като актриса в Русенския театър. Дарението ще обогати фонда на музея с подробности към биографиите на Антон Явашев и д-р Стойчо Явашев. Но и отваря една нова врата за съвместни проучвания за една известна фамилия, толкова уважавана в града ни.
Нели НИКОЛОВА – РИМ, Разград

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.