Предстои нощта на музеите в Разград

Ред е на инициативата на Община Разград „Нощ в музея”. Няколко твърде интересни неща ще се случат срещу Еньовден във всички къщи музеи в града.
В 19.30 ч. тази вечер в къщата музей „Станка и Никола Икономови” жители и гости на града ще имат възможността да се срещнат с поетесата Маргарита Петкова, която ще представи книгата си „За поезията и любовта”. Литературната среща се организира със съдействието на библиотека „Проф. Б. Пенев“. Участие ще вземат и детска музикално-вокална група „Solveisan” към Център за работа с деца.
От 20.30 ч. е вълнуващото Соаре в къщата „Акад. Анание Явашов”, където ще бъде и неговата правнучка Евгения Явашева. Обстановката ще е като началото на 20-ти век. Емблематични персонажи от епохата ще посрещат гостите, а автентична музика ще допълва атмосферата на времето, в което е живял академикът.
Етнографският музей ще отвори врати в 21.30 часа за народните обичаи под мотото „От Еньовата китка, до огненото було…“, с участието на АИФ „Капанска китка“ при читалище „Просвета 1883″ – Гецово; Средношколски танцов състав „Лудогорска младост“ към Капанския ансамбъл и специалното участие на читалище „Христо Ботев 1919″ – с. Скребатно /Община Гърмен/, които ще пресъздадат автентична родопска сватба.
„Испания – слънце, страст и огън“ е наречена горещата бяла нощ в къщата музей „Димитър Ненов“ от 23.00 ч., с участие на Театрално-музикален център –Разград, Сцена „Назъм Хикмет” , ДТ „Антон Страшимиров” и Разградската филхармония „Проф. Д. Ненов“.
Формалното откриване на празниците всъщност бе още вчера в къщата музей „Димитър Ненов”, където бе прожектирана съвременната испанска комедия „Братовчеди”, със съдействието на Институт „Сервантес” – София.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.