Пиенето на горещи напитки засилва риска от рак на хранопровода

Международен екип учени класифицира изключително горещите напитки като кафе и чай за вероятни канцерогени. Защо?
Ако обичате да пиете кафето си горещо, по-добре изчакайте минута-две. Пиенето на изключително горещи напитки засилва риска от рак на хранопровода, предупреждава Световната Здравна Организация (СЗО).
Международен екип от 23 учени анализирани предишни проучвания и открили три ключови изследвания, чиито заключения предполагали, че хората, които пият кафе или чай с по-висока температура на напитката, имат по-голяма вероятност да хванат рак на гърлото или рак на хранопровода, отколкото тези, които пият не толкова топли напитки.
Изследователите не са сигурни в причината за това, но твърдят, че горещите течности увреждат клетките на хранопровода.
Горещите напитки могат да удвоят риска от рак на хранопровода, твърди д-р Мариана Стърн, професор по епидемология към Университета на Южна Калифорния, която е и един от участниците в екипа на СЗО.
Важно е да се отбележи, че по принцип рискът за рак на хранопровода е 0.5%, сочи статистиката на Американския онкологичен институт.
Опасна температура на напитка е над 65 градуса по Целзий (или над 149 по Фаренхайт), отбелязва докладът на СЗО.
Тъй като никой не слага термометър в чашата с кафе, статистиката на Американската кафе асоциация показва, че стандарт в индустрията е да се сервира кафе на 60 градуса по Церсий (или 140 по Фаренхайт).
Производителите на кафе машини пък отбелязват, че те загряват водата от поне 80 до 85 градуса по Целзий (177-185 по Фаренхайт) и тази температура спада само с няколко градуса, ако кафето се отпие веднага.
А всеки знае от уроците по физика в училище (или поне тези с оценки над двойка), че водата ври при 100 градуса по Целзий. Този факт трябва да напомня на любителите на чай да изчакат повечко минути, преди да пият, спрямо тези, които консумират кафе.
Затова не се препоръчва да се пие чай или кафе веднага след приготвянето му.
Не забравяйте, че пиенето на чай и кафе е полезно! Важно е да не са горещи, предупреждава СЗО.
Проучвания на СЗО показват също, че пиенето на кафе намалява рисковете от рак на черния дроб, диабет (ако не се слага захар), меланом, както и сърдечно-съдови заболявания и инсулт.
И пиенето на чай може да помогне за понижаване на риска от инсулт и сърдечно-съдови заболявания като намалява кръвното налягане, стимулира мозъка и помага за отслабване, според проучвания, публикувани в American Journal of Clinical Nutrition.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.