Областната администрация в Разград с пълни данни, публикувани в Националния портал за отворени данни

Областна администрация Разград е първа сред областните администрации в страната, качила пълния набор от данни по приоритетни области, публикувани на Националния портал за отворени данни https://opendata.government.bg/ , съобщиха от пресцентъра на управата.
Информацията включва: Регистър на военните паметници; Регистър на имоти с държавна собственост; Областна транспортна схема и Регистър на язовирите на територията на областта
Порталът за отворени данни представлява единна, централна, публична уеб-базирана информационна система, която осигурява публикуването и управлението на информация за повторно използване в отворен, машинно-четим формат заедно със съответните метаданни. Платформата е изградена по начин, който позволява цялостното извличане на публикуваната информация или на части от нея.
Публикуването на публичната информация в отворен формат е задължение за организациите от публичния сектор съгласно Директива 2013/37/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 26 юни 2013 година за изменение на Директива 2003/98/ЕО относно повторната употреба на информацията в обществения сектор. Директивата се транспонира с изменения и допълнения на Закона за достъп до обществената информация и съответните подзаконови нормативни актове.
Предоставянето на открит достъп до публичните данни има както икономически ефекти, така и по-широко обществено значение. Част от тях са откриване на нови работни места и генериране и реализация на бизнес идеи с помощта на отворените набори от данни. Според оценка на Европейската комисия предоставянето на открит достъп до данните и възможност за повторното им използване в европейски мащаб може да донесе икономически облаги на държавите – членки на ЕС, на стойност приблизително 40 милиарда евро годишно.
Порталът за отворени данни е инициатива на заместник министър-председателя по коалиционна политика и държавна администрация. Той е резултат от съвместната работа на Политическият кабинет на заместник министър-председателя по коалиционна политика и държавна администрация Р. Бъчварова, Дирекция „Модернизация на администрацията“ в Администрацията на Министерския съвет, Института по публична администрация, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Фондация „Общество.бг“
Данните са свободно достъпни и могат да бъдат използвани за търговски и нетърговски цели и съответно за реализиране на приложения, базирани на тях.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.