„Бал в Савоя” за разградчани

В източник на духовно удовлетворение и наслада за ценителите на оперетата се превърна пресъздадената пред разградска публика в залата на Общинския културен център снощи постановка „Бал в Савоя”. Под вещото диригентско ръководство на маестро Георги Патриков, брилянтното изпълнение на актьори и музиканти от Драматично – музикален театър „Константин Кисимов” – Велико Търново, пренесе зрителите в романтичната атмосфера на френския град Ница от 30-те години на миналия век.
Макар и частично корените на младия диригент Георги Патриков да са свързани с Разград, той е роден в София на 14 февруари 1979 година. От шест годишна възраст започва неговата любов към музиката. От тогава датират и най – ранните му музикални участия на пиано. Въпреки че през 1997 година завършва Националната природо – математическа гимназия в родния си град, той остава верен на призванието си и следващите години от личностното му развитие преминават в Националната музикална академия „Професор Панчо Владигеров”, където се дипломира със специалност „Хорово и оркестрово дирижиране” в курса на професорите Пламен Джуров, Крум Максимов и Васил Казанджиев. През 2003 година посещава майсторски клас при професор Йорма Панула в Берлин. Бил е гост – диригент на симфоничните оркестри на Плевенската, Видинската филхармонии, на Варненското оперно – филхармонично дружество. Творческият му репертоар е богат и с редица музикални концерти, изнесени с оркестъра на Националната музикална академия „Професор Панчо Владигеров”. Сега е преподавател в същото учебно заведение. Маестро Патриков е участвал в редица международни кастинги в Италия и Украйна, сред които с особена значимост се откроява блестящото му представяне в престижния музикален конкурс на името на великия Генадий Рождественский, където през 2006 година, въпреки сериозната конкуренция, печели трета награда.
Оперетата „Бал в Савоя” разглежда семейните взаимоотношения, вечните отдалечавания и завръщания на съпрузите, въпросът за любовта и изневярата, неподвластни на времеви и пространствени параметри.
Снощната изява е второто участие на маестро Георги Патриков на разградска сцена, след реализиран симфоничен проект през 2013 година по творби на Волфганг Амадеус Моцарт, изпълнени тогава от музиканти от състава на симфоничните оркестри в Разград и Шумен.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.