Капански игри, свирни и песни на събора в Гецово

С благословията на архиерейския наместник отец Георги и под капките на благодатния пролетен дъжд започнаха днес игрите, свирните и песните на Шестия капански събор в Гецово.
IMG_2110Верни на традицията – главните организатори на събора кметовете на Разград д-р Валентин Василев и на Гецово Пламен Пантелеев бяха облечени като баш капанци. Веднага след откриването на празника, първи на сцената стъпиха самодейците от Ансамбъла за изворен фолклор „Капанска китка” при читалище „Просвета“ – Гецово, които представиха обичая „Еньовден”. Заради високото качество на художествения продукт, автентичността на репертоара, костюмите на самодейците, които са на повече от 150 години, извадени от бабините ракли, групата два пъти е удостоявана със сертификат на ЦИОФФ и е представителен ансамбъл.
IMG_2071В програмата през целия ден на сцената ще бъдат 30 състава от 14-те населени места от три области, в които живеят капанците: Разградска, Търговищка и Русенска.
Със специален поздрав към капанци се включиха и хърцоите – самодейци към читалището в село Костанденец.
В 17 часа в събора със своя програма ще се включи и Капанският ансамбъл. А на финала са оркестър „Калофер“ и Славка Калчева.IMG_2118
Децата се забавляват в специални творчески работилници – за народни танци, рисуване на грънци, за изработване на капански китки, шевици и бижута.
А площадът ухае на кебапчета и кюфтета, бира се лее навред. Събор, Капански събор!
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.