Бразилия: 16-годишно момиче е изнасилено от 30 мъже

Бразилската полиция издирва поне 30 мъже, заподозрени в груповото изнасилване на 16-годишно момиче в Рио де Жанейро, съобщи СNN. Видео от изнасилването, публикувано в Twitter, предизвика бурни реакции в цялата страна.
Пред полицията момичето разказало, че миналата събота е отишло в дома на приятеля си. В неделя се събудило в друга къща, с „33 мъже, въоръжени с пушки и пистолети“. Не е изяснено дали мъжета са били 30, 33 или 36, като объркването на жертвата е разбираемо.
Престъплението всъщност започнало като разследване на киберпрестъпление – първоначално в началото на тази седмица в Twitter се появило 38-секундно видео. На него два мъжки гласа се хвалели, че повече от 30 души са изнасилвали момичето. Показали и близки кадри на тялото й, ръчкали я и се подигравали вулгарно. Един от заподозрените пуснал селфи с девойката, която тогава била в безсъзнание.
„Ужасяващото насилие, срещу което се изправяме, шокира всички, дори полицията“, заявява шефът на полицията в Рио Фернандо Велосо.
Временният президент Мишел Темер е събрал на спешна среща шефовете на силовите институции от всички бразилски щати във вторник. „Абсурдно е, че в XXI век трябва да живеем с подобни варварски престъпления“, казал той пред СNN.
Реакцията на бразилците в социалните мрежи е бурна и възмутена. Хаштаговете #estuprocoletivo (групово изнасилавене и #estupronaotemjustificativa (изнасилването никога не е оправдано) са споделяни изключително много в последните дни в туитър, а във фейсбук е много популярен слоганът: „Не са 30 срещу 1, а 30 срещу всички ни“.
Полицията е идентифицирала четирима от насилниците – трима от видеото, и приятеля на момичето, но още не е задържала никого. Разследването продължава.
Изнасилванията в Бразилия са с особено ниска разкриваемост. През 2013 г., при 1822 регистрирани изнасилвания, са заловени и съдени едва 70 души. Жертвите са предимно жени между 20 и 30 години, от всички социални прослойки.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.