Разград празнува 24 май!

С химна „Върви, народе възродени!“ и издигане на националния флаг започна тържеството на площад „Възраждане“ в Разград за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Гирлянди, венци и цветя пред Паметника на учениците на Кирил и Методий положиха народният представител Михаил Тодоров, областният управител Манол Кившанов и заместниците му, кметът на Разград д-р Валентин Василев и заместниците му, председателят на ОбС Надежда Радославова, всички разградски училища и културни институции, много граждани.
СIMG_1155лед това в празнично шествие множеството се придвижи до Ларгото, където на тържествена церемония своите отличия получиха удостоената с наградата „Акад. Анание Явашов“ – археологът проф. Диана Гергова и с приза „Никола Икономов“: ориентировачът Румен Станев, 96-годишната бивша учителка Донка Дюлгерова и журналистът и поет Дулинко Дулев.IMG_1190
Кметът д-р Валентин Василев и председателят на Общинския съвет Надежда Радославова наградиха най-добрия студент на годината Павлин Димитров от Разградския филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и 19 абитуриенти – отличници на випуск 2016 г.
Те са завършили всички гимназиални години с успех 6.00.  Данаил Рангелов, Елена Борисова, Стелиана Недкова, Мария Йосифова, Румяна Георгиева, Памела Тоцева, Райха Сарач са от ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“. От ПМГ „Акад. Никола Обрешков”: Ива Андреева, Елена Лютова, Диляна Илиянова, Валерия Станкова, Цветан Минков, Силвия Йонкова, Даяна Пенева, Елмаз Атипов и Добромир Манолов. По един Отличник на випуск 2016 има в ПГИ “Робер Шуман“ – Едис Исмаил, в ПТГ “Шандор Петьофи“ – Валери Червенски и в – ХГХТБТ „Мария Кюри“ -Айнур Елиман .
Празникът продължи с концерт с участието на таланти от различни школи и читалища в Разград и артистите от Капанския ансамбъл.
А след това в Художествена галерия кметът се срещна с учители и дейци на културата, удостоени със званието „Учител на годината” и „Деец на културата на годината”.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.