Над 70 дами пристигат в България за Глобалния форум на жените лидери

Правителствени глави, министри, евродепутати, водещи представители на международни организации, ръководители на научни центрове и университети, световно известни личности от политиката, бизнеса, науката и медиите – това е само част от впечатляващия списък с изтъкнати жени лидери, които пристигат в България за участие в предстоящия Глобален форум на жените лидери. Събитието, което ще се проведе между 18 и 20 май 2016 г. в София, се организира от Съвета на жените в бизнеса в България и ЮНЕСКО под патронажа на генералния директор на организацията и официален кандидат на страната ни за ръководител на ООН Ирина Бокова.
В официалното откриване на форума ще участва председателят на Народното събрание на България г-жа Цецка Цачева.
Заедно с висши мениджъри на водещи местни и международни компании в България и световно признатите чуждестранни гости в Глобалния форум на жените лидери ще се включат и министри от българското правителство. Сред тях са вицепремиерът и министър на образованието г-жа Меглена Кунева, министърът на регионалното развитие и благоустройството г-жа Лиляна Павлова, министърът на енергетиката г-жа Теменужка Петкова. Специален гост на заключителната церемония ще бъде кметът на София Йорданка Фандъкова.
За откриването на Глобалния форум на жените лидери на 18 май в София ще пристигне министър-председателят на Бангладеш г-жа Шейх Хасина. Шейх Хасина има важна роля за установяването на демокрацията в страната. Заради тази й дейност е задържана многократно, срещу нея има поне 19 опита за покушение. Тя е носител на множество международни награди, сред които наградата на ЮНЕСКО Houphouet-Boigny за мир през 1998 г., наградата „Майка Тереза“, както и тази за мир на името на Индира Ганди през 2009 г. Шейх Хасина е носител и на най-високото отличие на ООН за околна среда „Шампион на земята 2015″ в категорията политическо лидерство.
Международните институции и организации са представени от г-жа Мара Маринаки, съветник по въпросите на равенството между половете към Европейската външна служба, г-жа Сание Гюлсер Корат, директор на Отдела за равенство между половете на ЮНЕСКО, директорът на Международния изследователски и научен институт по въпросите за напредъка на жените към ООН г-жа Кармен Морено, членовете на Европейския парламент (EП) Искра Михайлова (България) и Мария Спираки (Гърция), и други.
Световната академичната общност също има много силно участие във форума в лицето на проф. Лиу Дзинан, почетен президент на Университета по комуникации на Китай, проф. Гюлсун Сагламер, Рангита де Силва де Алуис , декан по международните въпроси на Университета по право в Пенсилвания, и други.
В програмата на събитието е отделено специално място на темата за жените в културата и в медиите.
Сред участниците са известният турски журналист Гила Бенмайор, носителката на награда „Пулицър“ за фотожурналистика Рене Байер, както и скулпторът и вице-президент на Световния център на жените-артисти в Аман, Йордания, г-жа Хевда Сер. Бившият премиер на Сенегал г-жа Амината Туре, президентът и съосновател на организацията Geneva Call Елизабет Уорнър и председателят на Националната комисия на Гърция за ЮНЕСКО и на Центъра за жени и мир в балканските страни към ЮНЕСКО г-жа Екатерини Цицикоста допълват списъка на VIP участниците и панелистите.
Това е първият международен форум на толкова високо равнище, посветен на въпросите на жените лидери, на който България ще бъде домакин. От април 2016 г. в България е приет и Закон за равнопоставеност между жените и мъжете, в изработката и консултирането на който беше поканен да участва и Съветът на жените в бизнеса в България.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.