Италия ще похарчи милиард евро за музеи и паметници

Италия ще похарчи един милиард евро, за да се възстанови несравнима, но често пренебрегвана колекция от паметници, музеи и древни места, в най-голямата подобна инвестиция от десетилетия, съобщи правителството в понеделник. Парите ще бъдат изразходвани за възстановяване и поддържане на древните римски руини в Помпей и Херкулан, галерия „Уфици“ във Флоренция и музеи в Рим и Неапол, пише британският „Телеграф“.
Около €40 милиона ще бъдат изразходвани за реставрацията на Реджа ди Казерта – огромен дворец на Бурбонските владетели на Неапол – с парк, построен, за да съперничи на Версай – който през последните години се характеризира с лошо управление и лошо поддържане. Пари ще бъдат дадени за разчистване и картографиране на Виа Франциджена (Via Francigena), древен поклоннически маршрут от Париж, през Алпите и надолу по италианския полуостров до Рим.
Минали правителства често са обещавали грандиозни инвестиции на спешно нуждаещите се от средства археологически и исторически обекти в страната, но администрацията на премиера Матео Ренци е категорична, че този път парите наистина ще се материализират.Pompeii-a-645x484
„Това е най-голямата инвестиция в културното наследство на Италия в историята на републиката – каза Дарио Франческини, министър на културата. – Работата ще започне веднага. Инициативите вече са обсъдени и финансирани.“
Общо 33 културни обекта ще се възползват от парите, които ще дойдат от редовния държавен бюджет. Средствата бяха официално отпуснати от междуведомствена комисия по икономика на съвещание в Рим в кабинета на министър-председателя.
Една от най-големите индивидуални суми – 70 милиона евро – е предназначена за възстановяване на Санто Стефано – каменен затвор от XVIII век на малък остров в Тиренско море. Полукръглият затвор е моделиран по дизайн, изобретен от Джеръми Бентам, британски философ и социален теоретик, което позволява на охраната по всяко време да държи под око лишените от свобода от централната кула. Бентам описва дизайна, който разработва през 90-те години на XVIII век, като „мелница, превръщаща престъпници в честни хора“. Затворът е построен през 1795 г. от управляващата в Италия Бурбонска династия. По време на фашисткия режим Мусолини заточва политическите си опоненти на острова, включително и Сандро Пертини, който по-късно става президент на Италия. Затворът е окончателно затворен през 1965 г. и оттогава се разпада, брулен от бурите през зимата и печен от слънцето през лятото.
Галерия „Уфици“, пълни с произведения на изкуството от ренесансови майстори като Рафаел, Леонардо да Винчи, Ботичели, Джото и Микеланджело, ще получат 40 милиона евро. Други 30 милиона евро ще бъдат изразходвани за възстановяването на Акуила, град в планините на Централна Италия, който беше разрушен от земетресение през 2009 година. Осем милиона евро ще бъдат посветени на възстановяване на средновековни църкви в Болоня, 18 милиона евро ще бъдат изразходвани за дворци в Генуа и Мантуа.
„Никое предишно правителство не е направило толкова много, колкото настоящето за културата“, заяви Дарио Нардела, член на партията на Ренци, наследил от него кметския пост във Флоренция.
Източник: ploshtadslaveikov.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.