Работим за правителството до 6 май

До 6 май ще работим през настоящата 2016 г., за да си платим данъците към държавата. Това съобщават от Института за пазарна икономика. Икономистите обясняват, че образно казано това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си. Този ден по света е известен като Tax Freedom Day. У нас се нарича Ден на свобода от правителството. Датата на този ден е символична. Тя показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано, обясняват от Института за пазарна икономика. Икономистите констатират устойчива тенденция през последните години. Тя се изразява в това, че датата идва все по-късно.
Според експертите това означава, че реално изземваното от данъкоплатците нараства. Процесът бил съпроводен и с увеличаването на бюджетния дефицит след 2013 години. Той предполагал и т.нар. дни за отработване. Икономистите обясняват, че това са дните, които в бъдеще ще трябва да изработим, за да попълним текущата дупка в бюджета. Близо 8 дни за отработване ще останат през 2016 година. Над 7 млрд. лв. е натрупаният само за последните три години (2014-2016) бюджетен дефицит. Това се равнява на пълен месец, в които данъкоплатците трябва да работят само за държавата.
За тези, които не работят или работят „на сиво“, денят на свобода от правителството идва много по-рано. 35 дни ще бъдат отделени тази година, за да попълним приходите от ДДС. Над 19 дни пък ще са нужни за приходите от акцизи. 30 дни ни трябват за осигуровките – 21 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. За 12 дни ще бъдат попълнени приходите от подоходните данъци. Близо 8 са ни необходими за тези от корпоративни данъци. За да платим държавните и общински такси трябва да работим други 8 дни, обясняват още от Института за пазарна икономика.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.