Илхан Андай: ДПС и ДОСТ ще се сблъскат в Джебел на 19 май, а Местан ще се кандидатира за президент

ДПС и ДОСТ, партията на бившия й председател Лютви Местан, ще се борят яростно за досегашния електорат на движението, като първият им пряк сблъсък няма да е на президентските избори през есента, а още на 19 май в Джебел. Тогава в града вероятно ще се проведат два „конкурентни“ митинга по повод годишнината от Майските събития по време на Възродителния процес.
Това каза в студиото на бТВ журналистът Илхан Андай. Джебел минава за „бастион“ на новата партия, като кметът й Бахри Юмер е един от най-близките до Лютви Местан хора.
Друго, което ще стане ясно, е колко голям е ангажиментът на турската държава към политическия проект. Андай посочи, че хора от ДОСТ са разказали за „гост с тази магнетичност, която има Давутоглу“. Очакванията му са турският представител да отправи послания „през призмата на стратегическата дълбочина“ и по линия на двустранното сътрудничество.
Журналистът добави, че от събитията по време на честванията ще си проличи дали ДОСТ има потенциала да влезе в парламента
„В ДПС ще останат тези, които оценяват българския етнически модел и са решени да го възпроизвеждат, за да си запазят свободата, каквото и да означава това. (…) В ДОСТ ще отидат всички, които подкрепят посланията, които идват от Анкара, от изселниците. ДПС в момента е с Русия, ДОСТ е с Анкара, и двете формации губят от това“, коментира Андай.
Според него и двете формации трябва да обяснят на избирателите си, че поставянето на проблема на геополитическа плоскост няма пряка връзка с качеството им на живот. На президентските избори почти сигурно Лютви Местан ще бъде кандидат, като ДПС ще отвърне със своя номинация, смята Илхан Андай.
Това обаче няма да е председателят Мустафа Карадайъ, а някой по-диалогичен от него. Според журналиста, настоящият оперативен ръководител е „проекция на Доган“ и излъчва сила.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.