Приключи Маратонът на четенето

Библиотечни специалисти и приятели на писаното слово закриха тазгодишнатаq, единадесета, Национална кампания „Маратон на четенето”. В къщата-музей „Димитър Ненов” се събраха приятели и партньори на библиотеката, за да споделят свои любими откъси от книги. Дъждовният вторник се оказа подходящ за дискусии и размисли върху избраните цитати от художествени произведения, текстове с научна тематика и статии от периодични издания. В уютната градска къща от началото на ХХ век и с любезното домакинство на Регионален исторически музей поговорихме за тържествата във Великобритания по повод 400 години от смъртта на Шекспир.mar1 Денят 26 април съвпада с рождената дата на великия писател, оказва се по-популярен в чужбина, отколкото в родината си. А времевият отрязък, в който се провежда Маратонът на четящите хора, е свързан с две значими дати: 2 април – рожден ден на Ханс Кристиян Андерсен и Международен ден на детската книга, и 23 април – Международен ден на книгата и авторското право. На 23 април през 1616 година умират световноизвестни писатели – Шекспир, Сервантес и де ла Вега. Което е основен аргумент датата да бъде избрана от Генералната асамблея на ЮНЕСКО за ден на книгата и авторското право. Твърде приятна е традицията в Каталуня на 23 април, празник на Св. Георги, дамите да подаряват на своите кавалери книга, а мъжете подаряват роза.
Във финалния маратон потвърдихме правилото, че смисленият текст е подходящ за четене във всеки един момент и пред различна аудитория. Интересите на библиотечните, музейните и архивните специалисти са наистина много разнообразни. Звуча словото на съвременни и несъвременни автори. Чухме откъси от произведения и на разградски творци. Разнообразието от поезия, проза, легенди, народен фолклор и научни текстове се приема еднакво добре от такава публика. Благодарност за съпричастието и съдействието в нашата инициатива бе изразена с грамота за активно участие в маратона на четенето, връчена на директора на РИМ – Иван Иванов.
Всеобщо беше усещането, че в съвременния свят книгата има сакрално значение в живота ни. Ако преди я наричахме „прозорец към света”, сега самата тя е Светлината, която озарява Пътя ни. Защото „Пътнико, път няма. Твоите стъпки са Пътят…”
/e-Razgrad/
Галя РАЛЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.