Мустафа Карадайъ ще е новият лидер на ДПС, лично Доган застава зад него

Ахмед Доган залага на младите. Обновление в ДПС. Така може да се коментира новината, че новият председател на Движението ще бъде младият Мустафа Карадайъ – един от тримата съпредседатели, който заедно с Четин Казак и Рушен Риза временно пое ръководството на партията след отстраняването на Лютви Местан.
Решението е взето по време на вчерашна среща в Боянските сараи на областните водачи с почетния председател на партията Ахмед Доган и ЦОБ, съобщава Епицентр.бг. Мустафа Карадайъ събрал най-голяма подкрепа сред структурите на партията и ще бъде предложен за председател на ДПС на 9-тата Национална конференция, която ще се проведе в неделя, 24 април, в зала 3 на НДК.
Лично Доган е застанал зад неговата кандидатура, въпреки че са били обсъждани и други варианти за нов председател. Някои бластни председатели са се изказали в полза на другите двама съпредседатели – Рушен Риза и Четин Казак, разказаха участници в сбирката.
Карадайъ е свързан с ДПС още от създаването на движението – той е активист в Академичното дружество към ДПС, два мандата е лидер на младежката организация на партията МДПС. Има дълъг стаж в администрацията на партийната централа, сега е втори мандат депутат, беше и организационен секретар на Централното оперативно бюро. Карадайъ подготвя и ще прочете основния доклад на конференцията, което е знак за бъдещото му издигане на партийния пост.
Независимо, че председателят на ДПС е формален и по-скоро ще има административни функции, изборът му показва каква посока за развитие на движението е избрал Ахмед Доган.

Националната конференция на ДПС на 24 април ще е в същата зала 3 на НДК, в която на националния форум на партията през 2013 г. Сокола бе нападнат с газов пистолет от Октай Енимехмедов и предаде поста на Лютви Местан. Тогава именно Мустафа Карадайъ се втурна и пръв се е хвърлил върху нападателя Октай Енимехмедов. Оттогава в партията го наричат „Спасителят на Доган“. „Действах инстинктивно! Погледнете камерите, погледнете залата. Действах чисто човешки, това е естествена реакция“, коментира тогава Мустафа Карадайъ.

След отстраняването на Местан, Карадайъ защити новата линия на партията обяснявайки, че „Лютви Местан никога не е бил лидер на ДПС. Той беше посочен и поставен за председател на партията. Защото лидерите се раждат, те не се назначават. Лидер на партия ДПС е д-р Ахмед Доган“. По повод репликите на Местан за евроатлантическия курс на партията, Карадайъ винаги е подчертавал: „Пътят на ДПС в посока евроатлантическите ценности беше поставен още от Ахмед Доган и не е нужно Лютви Местан да си приписва тези заслуги“. Изказването на Местан, че „някъде по Коледа стъпил на руска мина“, Карадайъ коментира философски: „Чух че Местан бил казал, че е стъпил на мина. Да, политиката е минно поле, само че неговите сапьори не са добри“.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.