Протестите в Македония се разрастват

За пета поредна вечер македонците излязоха на протест с искане за оставка на президента Георги Иванов. Митинги снощи имаше не само в Скопие, но и в Битоля и Струмица, съобщи БГНЕС.
Полицейски кордон не позволи на протестиращите в Скопие да стигнат до централата на ВМРО-ДПМНЕ в центъра на македонската столица, пише сайтът „МКД“. Хиляди граждани на македонската столица най-напред се събраха пред сградата на Специалната прокуратура, а в последствие се насочиха към Народното събрание. До сблъсъци не се стигна.
Протестите са организирани от гражданското движение „Протестирам“, но исканията в тях за оставка на президента Георге Иванов, отмяна на решението му за прекратяване на разследванията срещу политици и бойкот на парламентарните избори на 5 юни се припокриват с тези на партията СДСМ. Сред протестиращите тази вечер беше и лидерът на опозиционната СДСМ Зоран Заев.
Протестите започнаха в началото на тази седмица, след като Иванов реши да прекрати всички антикорупционни и други разследвания срещу политици до провеждането на изборите. В рамките на демонстрациите през седмицата беше изпотрошена приемната на Иванов в Скопие и редакциите на проправителствени медии.
Въпреки неодобрението на всички местни политически сили, западни дипломати и институции, през седмицата президентът Иванов няколко пъти преповтори мотивите за решението си, че с прекратяването на делата, както срещу управляващите от ВМРО-ДМПНЕ, така и срещу Заев и други опозиционери, цели политическо спокойствие и равно начало за всички участници на изборите. СДСМ беше решила да бойкотира парламентарния вот още преди решението на Иванов, като според партията на Заев в страната няма условия за провеждане на честни избори. В началото на този месец парламентът в Скопие се разпусна, а вчера председателят Трайко Веляновски окончателно насрочи вота на 5 юни. Всички тези процедури следват Договора от Пържино, сключен между парламентарно представените партии миналото лято и целящ да разреши вече едногодишната политическа криза в Македония. Според СДСМ обаче в страната не е осигурена независима медийна среда и не са изчистени избирателните списъци, измежду други предпоставки. Съгласно договора беше създадена и Специална прокуратура, която да разследва изтеклите чрез СДСМ телефонни разговори, уличаващи управляващите от ВМРО в корупция и други престъпления. Иванов фактически суспендира делата на Специалната прокуратура, като изтъкна, че целта му отново е спокойствие преди изборите и разчита, че институцията има дългосрочна цел. Прекратено беше и делото „Пуч“ за държавен преврат водено срещу Заев и други опозиционери. Това действие на Иванов предизвика контрапротести на привърженици на ВМРО в Скопие през последните дни. Днес обаче такива нямаше.
По-рано през седмицата ВМРО поиска четирите досега парламентарно представени партии да излязат с общ призив към Иванов да отмени решението си за обща амнистия. Заев и СДСМ продължават да искат оставката на държавния глава, като опитаха да започнат и процедура по импийчмънт в нефункциониращия парламент, преди Веляновски да обяви това за невъзможно.
По-рано днес еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан призова македонските партии да се върнат на масата за преговори и заплаши, че ако политическият хаос продължи, новата власт в страната може да не бъде международно призната.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.