Разделиха на съдийска и прокурорска квота Висшия съдебен съвет

С пълно съгласие – 23 гласа „за“ от 23-ма присъстващи, членовете на Висшия съдебен съвет се разделиха – според конституционните изисквания, на съдийска и прокурорска квота.
Това стана, след като съветът прие единодушно критерий за разделянето на парламентарната квота – юристите, които към момента на избора си за висши магистрати са били съдии, отиват в съдийската колегия, а останалите петима отиват в прокурорската. ВСС се съобрази с професионалната квалификация и насоченост на членовете си от парламентарната квота, кактое записано в съдебния закон.
Така избраните от парламента за висши магистрати – Галина Карагьозова, Соня Найденова, Мария Кузманова, Каролина Неделчева, Светла Петкова и Димитър Узунов, ще са с съдийската колегия, а Магдалена Лазарова, Ясен Тодоров, Васил Петров, Юлиана Колева и Незабравка Стоева – в прокурорската.
За останалите 11 висши магистрати нямаше нужда от гласуване на критерии – избраните от съдиите ще са в съдийската колегия, а от прокурорите и следователити – в прокурорската.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.