Глобиха с по 200 лева двамата адвокати на подсъдимата за ДДС измами Габриела Петрова

Състав на Разградския окръжен съд глоби днес двамата адвокати на подсъдимата Габриела Петрова по делото срещу нея и Красен Неделчев за ДДС измами.
Санкция от по 200 лева бе наложена на Ангел Стефанов и Даниел Димитров, тъй като не се явиха на днешното заседание и станаха причина за отлагане на процеса. Съдия Емил Стоев подчерта, че на предходното съдебно заседание двамата защитници са присъствали при насрочването на делото за днес и не са заявили, че не могат да се явят. Днес обаче се оказа, че и двамата имали други ангажименти.
Съдът предупреди Габриела Петрова да осигури за следващите заседания присъствието на адвокатите си, в противен случай ще й бъде назначен резервен защитник.
В съдебната зала се яви само един от свидетелите по делото, част от останалите са били нередовно призовани, други са представили болнични листи. Габриела Петрова не се съгласи свидетелят да бъде разпитан без нейните защитници.
Делото бе отложено за 13 май, с резервна дата на 27 май.
Припомняме, че процесът се гледа за втори път, след като Варненският апелативен съд отмени присъдите на Габриела Петрова и Красен Неделчев и го върна за ново разглеждане в Окръжния съд от друг съдебен състав. През октомври миналата година Петрова получи една година затвор, а Неделчев – година и три месеца. Двамата подсъдими бяха оправдани частично по част от обвиненията. Бяха отхвърлени като неоснователни и граждански искове, предявени от името на държавата срещу всеки от тях. Повдигнатото от прокуратурата обвинение бе за това, че в различни периоди от 2008 и 2009 година сама и в съучастие с Неделчев, в условията на продължавано престъпление, Петрова е предоставила фактури с невярно съдържание и справки-декларации по ЗДДС. Така според държавното обвинение Петрова трябваше да отговаря за източване на 88 991.05 лева, а другият подсъдим – за 27 168.79 лева. В крайна сметка обаче съдът ги призна за виновни в неправомерно присвоени едва 8 606.77 лева ДДС. Така постановената присъда е била протестирана и обжалвана от всички страни в процеса. Апелативните съдии са установили, че на първа инстанция са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.