Започва процедура за импийчмънт на Дилма Русеф

Специална парламентарна комисия по импийчмънт предложи отстраняването на президента Дилма Русеф от длъжност.
По полза на процедурата се произнесоха 38 от 65-те депутати, влизащи в комисията. Според законодателството на страната, решението на комисията трябва да бъде внесено на пленарно заседание в долната камара на парламента. То ще гласува процеса за отстраняване на Дилма Русеф от президентския пост на 17 април.
За продължаване на процедурата по импийчмънт трябва да има подкрепата на две трети от парламентаристите – т. е. 342 депутати. Ако броят на искащите отстраняването на Русеф е по-малък, то процедурата се прекратява. В противен случай окончателното решение се взема от сената – горната камара на парламента на страната.
Ако Русеф бъде отстранена, то вицепрезидентът Мишел Темер трябва да оглави страната до следващите избори през 2018 г. Него обаче също го грози процедура по импийчмънт.
Вицепрезидентът на Бразилия Мишел Темер предварително е засичал речта си в случай, че долната камара на парламента обори импийчмънта на президента Дилма Русеф, съобщи вестник Folha de S.Paulo..
„Мнозина поискаха да кажа няколко думи на бразилския народ сега, когато Камарата на депутатите одобри започването на процес по импийчмънт на държавния глава. Правя това с нужната скромност и предпазливост, изисквани от мен като вицепрезидент и човек, който по конституцията трябва да замени президента“, казва Темер в 15-минутно изказване, което той нарича своето „първо обръщение към народа“.
Според изданието, вицепрезидентът е изпратил записа до своите съпартийци от мобилен телефон. От пресслужбата му не отричат разпращането на файла, но подчертават, че оповестяването му е станало по погрешка.
„Това беше тренировка, за която вицепрезидентът използва мобилен телефон, но записът случайно е изпратен до съпартийците му“, каза негов представил.
На 5 април представител на Върховния съд на Бразилия Марку Аурелиу Мелу постанови начало на процедура по импийчмънт и на Темер. Ако и той бъде отстранен от власт, то ръководител на държавата до изборите ще стане председателят на долната камара на парламента. Точно той е един от основните поддръжници на идеята за сваляне на Дилма Русеф.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.