Как да преборим пролетната умора чрез качествени храни?

За да преборим пролетната умора, е необходимо да се консумират повече пресни и свежи плодове и зеленчуци – в това е категорична специалистът по хранене проф. Донка Байкова. По отношение на качеството на храните, във връзка с наближаващите празници, БАБХ ще гарантира безопасната ни трапеза със засилени проверки. Това заяви в студиото на БНТ шефът на Агенцията по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.
„Сезонният ни модел на хранене доскоро беше наситен с повече технологично обработени храни, по-малко свежи плодове и зеленчуци. През последните години това се преодолява, защото целогодишно на пазара има всякакви цитруси, различни плодове и зеленчуци и затова като че ли този синдром вече избледнява. Важно е все пак обаче да подсилим кръвообръщението, клетъчното хранене с повече движения, с прием на повече плодове и зеленчуци, всички очакваме зелените листни зеленчуци през този сезон, които ще попълнят малко поизчерпаните ни депа от витамини и минерали, и антиоксиданти – от зелени, оранжеви, червени плодове и зеленчуци. С тях ще се почувстваме много по-освежени и при това, ежедневно трябва да ги консумираме, по-добре в свежо състояние, отколкото термично обработени“, каза проф. Донка Байкова.
„С наближаващите Великденски празници например, оказва се, че агнетата са вносни, но ако всичко с документите им е наред, те не са опасни. Единственото, което се очаква да се случи е, че дълбоко замразени агнета да се предлагат като охладени. Това личи и в етикетите. Най-важното е да предпазим хората, да консумират безопасни храни и да не бъдат заблуждавани. По отношение на контрола на местата, където се произвеждат храни и където се предлагат храни, съществува план, който е на базата анализ на риска. Обектите, които ние контролираме са близо половин милион и това звучи доста стряскащо. Обектите, в контрола на храните са може би над 150 хиляди. Без план за проверки това не може да стане. Някои предприятия се контролират по-често“, някои по-рядко, заяви д-р Дамян Илиев.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.