435 180 лева е финансовата дупка след ремонта на центъра на Разград

435 180 лева търси Община Разград, за да запълни финансовата дупка от проекта за ремонта на централната градска част, обяви на пресконференция днес кметът д-р Валентин Василев. Точно толкова пари няма да бъдат възстановени от Управляващия орган за свършеното или несвършеното тук и това е само част от наследството на предишната управа към сегашния екип и хората в общината, коментира случващото се Василев.
Санкцията е равна на 8% от нетната стойност на проекта – 5 259 315 лева и е наложена заради сбъркана процедура още при избора на изпълнителя на строително-ремонтните работи – консорциум „Разградски строител“ /„Строймонтаж”, „САВ”, „Валли 10” и „Антора”/. Неправилна била и методиката за определени показатели на количествата вложени материали, нужните за извършване строително-монтажни работи и направените за това разходи. Само те надвишавали с повече от 15% одобреното в договора за компенсиране на надвишени количества. Близо 2000 повече били разходите в разбивката „Човешки ресурси“.
Първият сигнал, че нещо нередно става с проекта и това ще доведе до санкции получихме още на 14 септември миналата година, припомни днес кметът Валентин Василев. Той и екипът му са изпратили три писма до Управляващия орган за преразглеждане на решението. Отговорът бил, че то е окончателно. Правят се опити и за кредит с възможност за разсрочено плащане пред Фонд „ФЛАГ”, а с тези пари да се покрие дупката в проекта. Какво обаче ще се случи, кметът обеща да съобщи, когато научи.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.