„ 6 Априлий 1903 г. построена камбанарията” …

Според първоначалния план, по който е построен, разградският храм „Свети Николай Чудотворец” не е имал кубе, нито камбанария. На източния и на западния край на продълговатото църковно здание били поставени два големи железни кръста, обковани с бяла тенекия. Имали по едно голямо тенекиено кълбо при основата и под него полумесец. Преди въздигането на камбанарията, високо над входната средна врата на църквата, на фронтона в специална вдлъбнатина е нарисувана иконата на Свети Николай.
Най-важните строителни работи в храма са постройката на купола и камбанарията през 1903 г., тъй като те променят архитектурния облик на църквата, а и привнасят ново самочувствие в душата на вярващите.
IMG_0990 (1296 x 864)Приемането на строителството на новата камбанария, с предприемач х. Иванчо Кулев става на 25 май 1903 г. от комисия, в състава на която са включени архиерейският наместник свещеник Анастас, държавен архитект Майсторов, участъковият инженер Б.Божинов, околийският началник Иван Свирачев, градският кмет х.Бърни Атанасов и църковният настоятел Н.Павлов, назначена с Предписание на Светата Русенска митрополия.
Комисията констатира, че работите по направата са извършени съгласно плановете, Сметката, Поемните условия и могат да се приемат „привременно”, съобразено с някои забележки и изменения – всички външни части на камбанарията, измазани с циментов разтвор, да се белосат с цвета на камъка; праговете на прозорците в основната тухлена част да се измажат с циментов разтвор, за да се даде свободен оток на водите навън. В случая все още не е направена предвидената циментова замазка над свода на входната врата.
От Отчета за извършените работи става ясно, че общата сума на предприятието възлиза на 9322 лв.
По същото време вече е започнала работата по направата на купола на храма.
На 5 февр. 1903 г. в 3 часа след обяд в канцеларията на разградското общинско управление е проведен „търг с явна конкуренция за отдаването на предприемач направата на едно кубе на черквата „Свети Никола” в Разград”. От явилите се конкуренти „най-износна” цена дава Бюлбюл Димитров. И така търгът по направата на купола на църквата е възложен на него.
IMG_0996 (1296 x 864)Поемните условия на предприятието са изготвени още през м. юли 1902 г. Очевидно идеята за строителство на купола не е нова за разградската общественост. Самото предприятие включва доставката на всички строителни материали, тяхното изработване и полагане съгласно проекта, сметката, детайлите и заповедите на завеждащия постройката и доставката на всички необходими за строителните работи съоръжения.
След завършването, строителните работи се приемат „привременно” от комисия, назначена от Митрополита и състояща се от разградския околийски началник, разградския секционен инженер, градския кмет, председателя на църковното настоятелство и още един църковен настоятел. След „привременното” приемане се съставя „окончателна ситуация”, при което се задържа 10 % гаранция. Окончателното приемане става една година след деня на привременното приемане на строителните работи. В случай, че се окажат някакви повреди или недостатъци в строителството в този изпитателен срок, предприемачът ги поправя за своя сметка.
Изготвена е сметка относно направата на купола, в която са записани предвидените строителни и довършителни работи – от разкриването на покрива и тавана на църквата, доколкото е необходимо, изваждането на гредите от покривната конструкция, а също и тези, които ще трябва да се заменят с нови, извършването на всички подготвителни работи.
На купола се предвижда поставянето на кръст, излят от бронз в състав 80 % мед, 15 % цинк и 5 % олово. След изливането, кръстът трябва да се излустри, за да придобие чист бронзов цвят.
Окончателната ситуация на работите, извършени през м.май-октомври 1903 г. по направата на купола показва, че към средата на м. октомври строителните работи са приключили.
В историята на разградския храм „Свети Николай Чудотворец” на няколко пъти са извършвани строително-ремонтни дейности. Но тези, през 1903 г., са най-мащабни, тъй като касаят цялостното преустройство на църковната сграда. А надписът върху лицевата страна на камбанарията ясно показва, че от този ден през април 1903 г. нататък разградчани имат своята камбана, която да ги призовава за молитва и единение с Бога, и да им възвестява добри и тъжни вести.
IMG_0991 (1296 x 864)А най-любопитен е фактът, че вляво над входа на храма стои и друг надпис: че и строителството на една от най-красивите църкви в Североизточна България е завършено на днешния ден, само че през 1860 година.
Нели НИКОЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.