Похитителят на египетския самолет освободи всички пътници, искал да види жена си (обновена)

Похитителят на египетския самолет освободи всички пътници, съобщиха на съвместна пресконференция председателят на Европарламента Мартин Шулц, който е на посещение в Кипър, и президентът на Кипър Никос Анастасиадис.
Мъжът, който тази сутрин похити самолет на „EgyptAir“, е идентифициран като 27-годишния Ибрахим Самаха, професор в университета в Атланта, САЩ.
В хода на преговорите той е поискал политическо убежище в Кипър. Според източници, цитирани от RT, мотивите за похищението са лични.
Ибрахим Самаха е смятан за ливански университетски преподавател. По-рано той хвърлил писмо от самолета, написано на арабски. Той бе поискал да се достави на жена му, която е кипърка.
Бившата жена на Ибрахим Самаха бе докарана на летището в Ларнака, съобщи Ройтерс.
„Той не е терорист, той е идиот. Терористите са луди, но не са глупави. Този човек е глупав“, обявиха представители от външното министерство на Египет.
Установено е, че не е имал в себе си експлозиви, въпреки че заплашваше да взриви самолета.
Тази сутрин пътнически самолет на „EgyptAir“ бе принудително приземен на международното летище в Ларнака, Кипър. От авиокомпанията потвърдиха, че терорист в самолета е заплашил да взриви колана с експлозиви на борда на самолета, на който се намирали 81 пътници, пътуващи от Александрия до Кайро.
В Кипър бе организирана група за разрешаване на извънредната ситуация. Правителството заседава спешно, за да реши извънредната ситуация в Кипър. На летището бяха изпратени спецчести, линейки и пожарни.
Според информация на Reuters пилотът е бил заплашен от пътник, опасан с експлозиви.
Самолет А320 кацна в Кипър на летището в Ларнака в 08:50 местно време, съобщи кипърският вестник „Cyprus Mail“. Отвличането на самолета станало на 70 мили от кипърското летище, което дало разрешение за кацане. Още веднага след излитането от Александрия е била загубена връзката със самолета. Полетът е бил за Кайро. Авиокомпанията „Egypt Air“ потвърди отвличането на полет MS181. Очаква се компанията да направи официално изявление.
Израелските ВВС са съпровождали похитения самолет на „EgyptAir“, за да се убедят, че няма да навлезе във въздушното пространство на страната им, предава TACC, като се позовава на данни от гръцкия телевизионен канал RT-1.
Съгласно репортажа на медията израелските изтребители са били вдигнати във въздуха веднага след съобщението за отвличането на самолета, който е изпълнявал полет между Кайро и Александрия. След като е станало ясно, че машината няма да наруши въздушното пространство на Израел, изтребителите са били върнати в базата си.
На 31 октомври миналата година джихадист взриви руски самолет с туристи, който излетя от египетския курорт Шарм ел Шейх. „Даеш“ пое отговорността за смъртта на всички 244 души на борда. Според разследващите тогава, най-вероятно човек от товарното на летището е успял да качи бомба на самолета.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.