Камерън е против безвизовия режим с Турция

Великобритания не е съгласна на безвизов режим с Турция. Това става ясно от думите на британския премиер Дейвид Камерън, който пристигна на срещата Европейски съюз – Турция, която започва в Брюксел.
Великобритания няма да се съгласи на въвеждане на безвизов режим с Турция, ако такова решение се вземе от Европейския съюз, посочва Камерън.
Така както ние осъществяваме нашия пограничен контрол, без да сме членове на Шенген, така и ние няма да предложим безвизов достъп на турците като част от това споразумение. Ние ще запазим своята миграционна политика, заявява категорична Дейвид Камерън.
Очертават се тежки преговори тази нощ в Брюксел. Това ще е втора среща на върха в опит да се договорят по условията на миграционно споразумение с Турция.
Проектоспоразумението предвижда връщане на хиляди мигранти от територията на Гърция в Турция, в замяна Анкара ще праща сирийци директно в ЕС, които да бъдат разпределени на квотен принцип. Турция ще получи и 6 милиарда евро, безвизово пътуване на свои граждани в Шенгенската зона и отваряне на нови глави в преговорите с Брюксел за бъдещo членство в съюза.
Очакванията, че страните членки на Общността няма да стигнат до съгласие или поне това ще бъде изключително сложно и трудно, се разчитат и в лаконичните думи на германския канцлер Ангела Меркел при пристигането й.
„Преговорите с Турция по въпроса за преодоляване на кризата с бежанците ще бъдат тежки, но Европейския съюз пое в правилната посока“, посочи Меркел.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази предпазлив оптимизъм по отношение на готвеното споразумение между ЕС и Турция за бежанската криза. Според него към момента Турция не е готова да бъде приета в ЕС. Жан-Клод Юнкер не очаква и това да се случи в близките 10 години.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.