Мартенските иди за тринадесети път в италианската столица

Помните ли Групо Сторико Романо, чийто президент Серджо Якомони и няколко представители бяха специални гости на Първия исторически фестивал в Разград през миналата година? Вчера, на 15 март, те имаха поредната атрактивна изява в столицата на Италия. За 13-ти път пред публика групата за исторически възстановки представи Мартенските иди от 44 г. пр. Хр. – денят, в който е убит Гай Юлий Цезар. Събитието се организира под патронажа на Община Рим и отново беше на площад „Арджентина”, където гражданите и гостите на италианската столица можеха да видят и да участват в трагичния епизод от оня далечен 15 март, останал в историята с наименованието „Мартенските иди”.
idi1Възстановката се разиграва при строго спазване на филологическата част и се състои от три сцени. В първата Марк Антоний, Катон, Цицерон, сенатори и трибуни на плебса са главни действащи лица на събранието на Сената, в края на което Цезар е обявен за враг на Рим. Във втората сцена Цезар пристига в сградата, в която се провежда събранието на Сената, но по пътя среща жреца Спурина, който го предупреждава: „Цезаре, внимавай по време на Идите през март!”. Следва сцената с 23 пробождания с нож.
Третата и последна сцена основно се състои от речта на Брут /в основата на която е текстът от драмата „Юлий Цезар” на Шекспир/ по време на погребението на Цезар на Форо Романо. Режисурата е на сдружението „ Импрендитори ди сони”. Групо Сторико Романо прави възстановки на събития от античния Рим от 1994 г. присъствието на подходяща обстановка и условия – сгради, места, свързани със зората на римската история, благоприятстват проектите им. В пространството наоколо проучванията и разкопките продължават, което показва, че все още се изясняват аспекти от историята.
Самата Асоциация Gruppo Storico Romano е създадена през 1994 г. по инициатива на група хора, със силен интерес към римската история и култура. В съответствие с целите, които си е поставила, групата прави проучвания в посока на бита и облеклото на древните римляни, основно за времето на Империята /I – II век сл. Хр./, възстановява костюми, снаряжение, различни предмети на бита до най-малката подробност от античния Рим, на базата на научни изследвания. Прави възстановки на военни и гладиаторски техники, ритуали, церемонии, исторически събития, свързани с Древния Рим. Така поддържа живи духа и емоционалните преживявания. Седалището й се намира в сърцето на Рим, в непосредствена близост до Колизея – на ул. „Апиа Антика” № 18. Там е направен и един малък castrum и сцена, където също се организират възстановки от по-малък мащаб. Групо Сторико Романо е създала и музей, в който е експониран богат исторически материал, необходим за разнообразните образователни програми и дидактически практики с различни възрастови групи.
Членовете на групата имат най-различни професии – работници, търговци, бизнесмени, инженери, доценти, предприемачи, студенти … Но в културната организация има нещо, което ги обединява – голямата им любов към римската история и култура. Затова и живеят много интензивен живот, като много често организират представления с възстановки на исторически събития. Те сякаш живеят в две реалности – съвременната и античната. След Idi di Marzo обаче следва най-големият исторически фестивал в Европа – Natale di Roma, който тази година ще трае цели пет дни – от 17 до 21 април!
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.