Създадоха гъвкава кожа, която служи като невидимо наметало

Инженери от Университета на Айова в САЩ са разработили гъвкава, разтегаема „мета-кожа“, която може да се настройва, пише Фокус.
Изобретението прави обектите навидими за острите очи на радарите чрез мрежа от малки устройства от течен метал.
Мета-кожата дължи името си на метаматериалите – композити, чиито свойства не се срещат в природата и които са в състояние да променят електромагнитните вълни. Чрез разтягане и огъване, полимерната мета-кожа може да бъде настроена да намали отражението на широк диапазон от радарни честоти. „Смятаме, че технологията на представяната мета-кожа ще намери множество приложения,“ посочват създателите ѝ в публикация в журнала Scientific Reports. В бъдеще материалът може да покрива военните „стелт“ самолети.
Кожата представлява редици от резонатори с форма на прекъснати кръгове, вградени в слоеве от силициеви листа. Електрическите резонатори са пълни с галистан – метална сплав, която е течна при стайна температура и по-малко токсична от други течни метали като живака.
Радиусът на резонаторите е 2.5 милиметра, а дебелината им – половин милиметър. В кръга има пролука с дължина 1 милиметър. Пръстените изпълняват ролята на електрически индуктори, а пролуките на електрически кондензатори. Заедно те представляват резонатори, които могат да улавят и заглушават радарни вълни на определени честоти. Разтягането на кожата променя размера на пръстените от течен метал и съответно честотата, която устройствата заглушават.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.