Ученици учиха как да обучават съученици да се предпазват от новите наркотици

18 деца от средните училища в Разград преминаха курс на тема „Нови наркотици, последици от употребата им и рисково поведение”. Обучението организираха Общинският съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационния център към него. Семинара по метода връстници обучават връстници води Славейка Николова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества в Бургас.
Целта е те да помагат на съучениците си да разберат вредата от употребата на наркотични вещества. Семинарът се провежда по проект към Министерството на здравеопазването, с финансова подкрепа от него, в изпълнение на Националната стратегия за борба с наркотиците.
По време на обучението младежите се информираха за видовете наркотици, за влиянието им върху човешкия организъм, за симптомите, по които могат да бъдат разпознати, за начините, по които може да се помогне на хора, употребили наркотици. Също и за пътя за получаване на зависимост от наркотиците, за новите видове наркотици, които са особено популярни – така наречените чай, билков тамян, соли за вана и за вече смъртни случаи от употребата им.
IMG_9835 (1296 x 864)Гимназистите гледаха и новия филм, заснет по поръчка на Общинския съвет по наркотични вещества в Бургас, „Животът преди и след – какво загубих, какво спечелих” – разказ от първо лице. В него участват доброволци от Общинския младежки клуб в Бургас. Филмът ще бъде използват от Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационния център в Разград при изнасяне на лекции в часа на класа.
До днес в България още не са създадени центрове за работа с малолетни и непълнолетни, употребили наркотици и затова се набляга на превантивната дейност с тях.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.