Общината ще търси втора автогара и ще проверява договорите с „Автобустранс“

Община Разград ще търси вариант за втора автогара, а на следващото си заседание постоянната комисия по транспорт и съобщения в Общинския съвет ще разгледа решенията на предходния местен парламент за отдаване автобусни линии от градската, междуселищната и републиканската пътна мрежа на превозвачите и специално договорите на „Автобустранс“ с общината, за да се сравни дали условията и в двата документа са еднакви.
„Когато някой се е… с общината, получава това!“, обяви на днешното заседание на комисията нейният председател Иво Димитров и посочи яркочервената си фланела с апликиран върху нея огромен бял среден пръст. Поводът за цветистото му изказване бе безпрецедентото отказване на фирма „Автобустранс“ от преди десет дни да обслужва 11 автобусни линии. Това според всички участници в дебата е опит да се постави местната администрация на колене, а хората – лишени от конституционното си парво на придвижване.
ObS 026Оказа се,че „Автобустранс“ продължава да работи по само една, но печеливша линия. Заради което днес юристите в общината бяха натоварени да намерят законов начин и тази линия да бъде иззета от фирмата.
Днес общинските съветници се натъкнаха и на още един парадокс – според юриста в общината Савина Миткова, не „Автобустранс“ едностранно се е отказала от линиите заради икономическа неизгода от тях , а е била спряна от администрацията на базата на констативни протоколи, че линиите не се изпълняват /!?/ Ха, сега , де! Уж фирмата не се е отказала, пък проверяващите доказали, че не изпълнява автобусните линии…
Пак днес стана ясно, че санкцията за превозвача може да бъде спиране на субсидията за автобусните линии. Но пък… само за един месец /!?/
Няма да оставим нещата така, обеща Иво Димитров. Подкрепиха го и кметът д-р Валентин Василев, и председателят на ОбС Надя Радославова.
Новата обществена поръчка ще бъде изпипана до последния миниатюрен детайл, за да няма отново умишлено или не заложени в договорите капани, каза кметът. А за да не се откажат бъдещите участници в процедурата, бе решено спешно да се разработи вариант за втора автогара – почти всички участници в превозите досега са се отказвали и заради таксите, налагани им от „Автобустранс“, за да влизат в автогарата и ползват секторите за качване и слизане на пътници.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.