Блокадата и контраблокадата на границата ни с Гърция остават

Запазва се блокадата и контраблокадата на границата ни с Гърция.
„От гръцка страна дойдоха двама овчари. Не се разбрахме нищо. Просто нямаше с кого да отговаряме. Хората от стачния комитет, които обещаха, ги нямаше“, заяви български превозвач, цитиран от Нова телевизия.
За вчера бяха насрочени преговори за евентуална отмяна на блокадата, но Атина не изпрати свой легитимен представител, който да вземе решение. Българската държава в лицето на транспортния ни министър и местната власт получи силна плесница от гръцките си съседи.
Нашите превозвачи се заканиха да продължат контраблокадата. Утре гръцкият премиер Алексис Ципрас ще се срещне с протестиращите фермери.
Междувременно български адвокат от Сандански ще съди гръцките фермери, затворили българо-гръцката граница.
Борис Харизанов е подал жалба в съда в Серес, с която настоява виновните за тази криза да бъдат осъдени.
Той решава да съди виновниците за кризата по българската граница след 4 седмици блокада и големи загуби за фирмите му. Има адвокатска кантора и счетоводна къща, а клиентите му са предимно гръцки фирми, които в момента са в патова ситуацията.
„Тази жалба представлява израз на моето недоволство като гражданин на Европа срещу това, което наблюдаваме последния месец на българо-гръцката граница“, изтъкна адвокатът.
Според него „жалбата не трябва да се тълкува като обвинение към тези фермери, които са зад нас. Тя е срещу всеки орган на гръцката държава, който в случая и бездейства“.
„Редно е да се отбележи, че не само действието е наказуемо, а също така и бездействието, което в момента наблюдаваме от гръцката полиция, жандармерия, прокуратура най-вече, като цяло гръцката власт“, поясни Харизанов.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.